Estudià la història política i de les institucions a partir de les fonts arxivístiques. Es llicencià en història a la Facultat de Filosofia i Lletres de València i aconseguí, el 1943, el càrrec de facultatiu d’arxius a l’Arxiu de la Corona d’Aragó de Barcelona, del qual fou posteriorment secretari i subdirector. Com a resultat de les recerques dutes a terme en aquesta institució, es pogué doctorar a Madrid el 1950 amb la tesi La conquista de Cerdeña. Negociaciones diplomáticas preparatorias. El 1962 es traslladà a Madrid per dirigir el Registre General de la Propietat Industrial i esdevingué, des d’aquest mateix any, professor d’història d’Itàlia a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universidad Complutense de Madrid. Fou director de l’Arxiu Biblioteca de les Corts Espanyoles, subdirector nacional d’Arxiusdes del 1966, i col·laborador del CSIC. Realitzà diversos treballs de difusió dels fons documentals dels arxius en què dugué a terme la seva activitat. Cal destacar els que publicà, juntament amb J.E. Martínez i Ferrando i altres arxivers, sobre l’ACA: Índice cronológico de la colección de documentos inéditos del Archivo de la Corona de Aragón (1958-74, 2 vol.). La seva tasca investigadora també es reflectí en els estudis, detallats i molt acurats, sobre el regnat de Jaume II i l’expansió catalanoaragonesa per la Mediterrània, en particular pel que fa a la conquesta de l’illa de Sardenya. Tot i que les seves directrius de recerca no s’apartaren de la línea erudita i empírica que regia la historiografia espanyola de l’època, no es pot menystenir la qualitat de les seves aportacions, tant per a reivindicar com per a entendre millor la història de la política exterior de la Corona d’Aragó a la Mediterrània, un aspecte força desatès pels cercles acadèmics oficials del règim, enlluernats aleshores pel Regne de Castella.
L’interès i el rigor del seu treball li valgueren el premiLluís Vives delCSIC, precisament per l’estudi La lucha por el Mediterráneo occidental y la conquista de Cerdeña por Jaime II, publicat per aquesta institució el 1956 amb el títol Cerdeña y la expansión mediterránea de la Corona de Aragón (1297-1314). Com la resta de la seva obra, aquest llibre encara és de consulta imprescindible.
Entre la seva bibliografia també destaquen: “La isla de Cerdeña y la política internacional de Jaime II de Aragón”, Hispania (1950); “El Tratado de Anagni y la expansión mediterránea de la Corona de Aragón”, Estudios de Edad Media de la Corona de Aragón (1952); Cerdeña y la expansión mediterránea de la Corona de Aragón (1297-1314) (1956, 2 vol.), i “La expansión catalano-arago-nesa por el Mediterráneo en el siglo XIV”, AEM (1970-71).
- SÁEZ, E.; ROSSELL, M.; JIMENO, L.M.: Repertorio de Medievalismo Hispánico (1955-1985), vol. IV, El Albir, Barcelona 1985, entrada núm. 4 939, p. 19-21.