Josep Segura i Barreda

(Castellfort, Ports de Morella, 1815 — Morella, 1888)

Historiador i sacerdot.

Vida i obra

Persona amb una arrelada cultura clerical i d’adscripció política carlina, fou contrari a tot el que significà el nou règim liberal (durant la primera guerra, fugí de la comarca i es refugià a Cadis, abans de tornar a València i Tortosa per concloure la seva formació sacerdotal i ser ordenat el 1838, en el bàndol carlí).

La publicació, el 1868, de la seva monumental obra Morella y sus aldeas. Corografía, Estadística, Historia, Tradiciones, Costumbres, Industria, Varones Ilustres, etc. de esta antigua población y de las que fueron sus aldeas, en 3 volums (reed. facs. per l’Associació d’Amics de Morella i la seva comarca el 1981), constituí una de les fites més representatives de la història local valenciana del s. XIX (F. Almela i Vives, 1952), i marcà el punt de naixement de la moderna historiografia morellana.

La ideologia subjacent a la seva obra fou l’intent de recuperació d’un passat gloriós i cristià que s’oposés al desordre i la decadència de la “revolució” que li tocà viure. Però tot i que l’objectiu declarat de l’obra fou exaltar les glòries morellanes i esborrar la imatge negativa resultant de les guerres carlines, el treball presenta un notable grau de fiabilitat per als temes d’història local morellana –no és així per als d’història general–, particularment, i salvant el discurs historiogràfic propi de l’època i la ideologia clerical de l’autor, per al període baixmedieval posterior a la conquesta cristiana. Li manca aparell crític, però no hi ha falsificacions, i l’autor tractà de basar totes les seves afirmacions en documentació inèdita procedent dels arxius comarcals. Sobretot aprofità els rics fons conservats a l’arxiu de l’església arxiprestal de Santa Maria de Morella, de la qual fou beneficiat des del 1838, i arxiprest en diverses fases entre el 1846 i el 1877. Fou justament el període medieval posterior a la conquesta (s. XIII-XV) el millor tractat, adduint nombrosos documents inèdits i reconstruint l’organització i les funcions del territori morellà (vol. I, el més valuós de l’obra). Així, més enllà dels continguts històrics, alguns encara fonamentals per a certs passatges de la història local, l’obra esdevingué un document en ella mateixa, en citar –i fins i tot publicar– molts documents, alguns actualment desapareguts o no localitzats.

El període anterior a la conquesta, l’època antiga, és ple de fantasies i prejudicis, i també a partir del s. XV el contingut històric va decaient, convertint-se en una història general d’Espanya on s’insereixen episodis locals morellans fins a arribar als temps contemporanis. L’autor acabà la seva història amb la mort de Ferran VII el 1833, sense entrar en el període de les guerres carlines.

S’explica l’existència d’un quart volum que no arribà a publicar-se, on s’estudiaven aquests episodis i la història dels pobles del terme de Morella, però fins avui no s’ha trobat i no n’és segura l’existència. Tan sols es té notícia d’unes notes sobre l’alçament carlí de Morella del 1833, utilitzades per M. Salvador Gaspar al seu article “El levantamiento carlista en Morella (según las notas inéditas de Segura Barreda)”, BSCC, LXVII (1991).

A més d’aquest treball, publicà diversos articles en periòdics de Madrid, Barcelona i València, llibres de temàtica religiosa i treballs històrics en publicacions com la Revista del Maestrazgo (editada a Morella durant els anys vuitanta). Coincidint amb les festes del Sexenni del 1880 fundà, si bé amb un altre nom, la revista Vallivana, que continua publicant-se, on feu diverses aportacions sobre les festes sexennals de Morella des del 1678. El 1882 publicà una Breve Historia de la Fundación y objeto de la Cofradía de Nuestra Señora de Vallivana y su restablecimiento.

Lectures
  1. GAMUNDÍ, S.: “Primer centenario”, Vallivana. Publicación mensual de divulgación local religioso-histórico-literaria, sexenni XLIX, any XC, 7, 1988, p. 3-5.
  2. GRAU I MONSERRAT, M.: “José Segura Barreda, historiador (1815-1888)”, Vallivana. Publicación mensual de divulgación local religioso-histórico-literaria, sexenni XLIX, any XC, 7, 1988, p. 6-7.
  3. MILIAN BOIX, M.: “Valoración de la obra de Segura Barreda”, a D. José Segura y Barreda, historiador, fullet introductori a la reedició de Morella y sus aldeas per Amigos de Morella y su Comarca, Barcelona 1981, p. 18-21.