Les cneoràcies

Detall d’una branqueta d’olivella (Cneorum tricoccon), amb fruits trícocs a mig madurar. L’olivella és un arbust mediterrani perennifoli, de flors grogues i fruits negrosos a la maturitat, que viu exclusivament en indrets de forta influència marítima.

Jaume Buesa

Es tracta d’una família monogenèrica que comprèn només dues espècies, una de les quals, l’olivella (Cneorum tricoccon), és present als Països Catalans. L’olivella és una mata de menys d’1 m d’alçada, tot l’any verda, amb les fulles esparses, espatulades i de marge ben enter. Les flors, de color groc, són trímeres o tetràmeres i es disposen a l’axil·la de les fulles superiors. Tenen els sèpals, els pètals i els estams lliures i l’ovari súper. El fruit, que normalment és format per tres (o quatre) cocs, recorda la càpsula de les euforbiàcies. L’olivella comença a florir molt aviat, cap al final de l’hivern i, en alguns indrets, es manté en flor fins al juny. És una planta mediterrània freqüent a les illes Balears, que reapareix puntualment al cap de Creus i al Rosselló. Viu en terrenys secs i calcinals, principalment a les brolles termòfiles de la franja litoral.