Els pristiformes: peixos serra

L’ordre dels pristiformes és constituït per batoïdeus de disc petit i cos allargat, característics per la prolongació del musell en forma de serra i proveït de denticles dèrmics molt desenvolupats. Les aletes dorsals són grans i tenen una situació més anterior que en els altres batoïdeus; com a tret excepcional, la primera se situa per davant de les aletes pelvianes, i, en canvi, les aletes pectorals són relativament curtes. Solament la posició ventral de les fenedures branquials revela externament un clar parentiu amb els batoïdeus. D’altra banda, l’apèndix rostral en forma de serra no és exclusiu dels peixos d’aquest grup, ja que també és característic dels representants de l’ordre dels pristioforiformes, relacionats amb els esqualiformes propis de les mars tropicals. La confusió entre aquests dos grups no és possible: els pristiformes són autèntics esquals proveïts de fenedures branquials a ambdós costats del rostre, propis d’àrees més temperades.

Els prístids: peix serra

L’únic pristiforme de la nostra mar és el peix serra (Pristis pristis), que pot arribar a fer fins 5 m de longitud.

Carlos Moreno.

Afins als rinobàtids, poden atènyer unes dimensions considerables, que arriben fins als 7 m. Presenten un musell extremament allargat i amb una làmina rostral damunt de la qual s’insereixen a banda i banda una sèrie de dents agudes, implantades en alvèols. Tenen dues aletes dorsals molt desenvolupades i les aletes pectorals grosses. Són bentònics i de reproducció ovo-vivípara.

A les nostres aigües els prístids són representats pel peix serra (Pristis pristis), una espècie poc coneguda, que rarament és capturada. Se la pot diferenciar dels seus congèneres perquè té de 16 a 20 parells de dents a la serra i perquè el lòbul inferior de l’aleta caudal és poc marcat. Arriba a tenir 5 m de llargada i no té cap interès comercial, encara que el seu rostre és força apreciat pels col·leccionistes. En general, els diversos aspectes de la seva biologia són força desconeguts. Se sap que es reprodueix ovo-vivíparament i que prefereix els hàbitats costaners de fons tous.