El penyal d’Ifac

El penyal d’Ifac vist des de la badia de Calp, situada immediatament a ponent.

Ernest Costa

El penyal d’Ifac (1.15), entre els principals espais naturals del litoral català i valencià.

La impressionant mola d’Ifac, al terme de Calp (Marina Alta), s’aixeca abruptament sobre un litoral de platges i penya-segats baixos, trencant amb la seva característica silueta el suau perfil costenc d’aquest tram. El notable contrast, imposat per la presència aïllada del Penyal, ha fet d’aquest indret un dels més coneguts i significatius del litoral valencià, fita indiscutible quan s’albira des de la mar i punt privilegiat d’observació des de la terra.

Amb una altura màxima de 324 m, el tascó calcari que constitueix el penyal penetra quasi un quilòmetre en la mar, amb forma allargassada i una orientació de nord-oest sud-est. Les seves parets espadades, gairebé verticals en alguns trams, s’eleven des del nivell del mar fins a la cota màxima. Només el vessant occidental, espadat també en el seu tram superior, presenta pendents més suaus en els nivells baixos, a causa dels materials margosos que posseeix.

A ambdós costats del penyal s’obren dues amples platges, la de l’Arenal, al sud, i la de la Fossa, al nord. Els cordons arenosos que constitueixen aquestes platges s’assenten sobre d’altres més antics i consolidats, confinant en conjunt una antiga albufera. Aquest mareny, del qual tan sols resta actualment una reduïda àrea marjalenca (les salines del Saladar), representa un interessant exemple de restinga doble, tot i que, en general, el sistema es troba molt malmès per la urbanització. Com s’ha dit, el promontori d’Ifac està constituït per un paquet de calcàries eocenes que se situen, en posició discordant, sobre els dipòsits margosos del Miocè; es tracta, per tant, d’un bloc al·lòcton, prolongació de la veïna serra d’Oltà, i que representa les restes d’un mantell de corriment. El penyal s’uneix al continent pel seu propi substrat margós, cobert en part pels cordons litorals al·ludits, i constitueix una estructura de pseudotòmbol.

Recer de la flora diànica

Vista aèria sobre el vessant obac del penyal d’Ifac i les salines del Saladar, envoltades per construccions turístiques. En la llunyania destaca la serra Gelada, un altre sector ben esquerp del litoral de la Marina.

J.P. Produccions

El poblament vegetal d’Ifac és, si deixem de banda l’aspecte paisatgístic, un dels trets més interessants del paratge. Malgrat la seva reduïda extensió (poc més de 45 ha si ens cenyim al penyal, una mica més si es considera l’àrea del Saladar) les diferents comunitats es mantenen en un estat de conservació acceptable. No succeeix el mateix amb l’entorn immediat del penyal, on l’ocupació humana ha alterat en gran manera les comunitats sabulícoles i halòfiles.

Les diferències de substrat determinen, pel que fa al penyal, dos tipus principals de comunitats potencials. A les margues miocenes que apareixen al peu dels vessants nord i oest predomina la típica màquia litoral (Querco-Lentiscetum), on, amb el garric i el llentiscle, apareixen el margalló, l’aladern, l’esparreguera boscana, la trompera fràgil i l’arçot, entre moltes altres espècies. A les calcàries compactes, per contra, la vegetació potencial està constituïda per la bosquina de savina i margalló (Chamaeropo humilis-Juniperetum phoeniciae). Florísticament es tracta d’una comunitat molt similar a l’anterior, tot i que hi manca el garric. Aquesta interessant comunitat, relacionada amb els savinars litorals eivissencs, es troba molt estesa per tot el penyal, i localment presenta una coberta arbòria de pi blanc quan el sòl és relativament profund. Les brolles es troben representades per la comunitat de cipell i garlanda (Erico-Lavanduletum dentatae), ja esmentada en altres espais pròxims, en la qual abunden diverses espècies de labiades, com el romer, la farigola o timonet (Thymus vulgaris), Coridothymus capitatus, Teucrium homotrichum, etc. Sobre les margues, a més de les plantes anteriors, solen ser abundants l’albada (Anthyllis cytisoides) i Astragalus hispanicus; la presència d’aquesta espècie al costat d’altres espècies d’òptim semiàrid (com Carthamus arborescens i Withania frutescens) palesen la situació del penyal, pròxima al límit entre els sectors setabenc i alacantí.

La vegetació rupícola es troba molt ben representada a les cingleres i espadats, i hi compareixen espècies de gran interès, com ara Chaenorhinum organifolium subspècie crassifolium, Teucrium buxifolium subspècie hifacense, Scabiosa saxatilis subspècie saxatilis, Asperula paui, Centaurea paui, Biscutella montana, Thymus webbianus o la subspècie borgiae de l’arçot. Sota la influència marina hi apareix la comunitat de fonoll marí i sempreviva borda (Limonietum virgatofurfuracei).

A les platges arenoses pròximes al penyal es poden trobar restes, molt alterats, de la vegetació sabulícola original, representada per espècies com ara la lleteresa de platja (Euphorbia paralias), la mansega marina (Cyperus capitatus) o Lotus creticus. A les salines del Saladar apareixen diverses comunitats halòfiles en un estat variable de conservació, com els matollars de cirialeres (Arthrocnemum fruticosum i A. glaucum) o els tamarigars. Finalment, entre les singularitats més destacables de la flora d’Ifac, cal esmentar Helianthemum caput-felis, descrita d’aquesta localitat, on semblava haver desaparegut però ha estat retrobada recentment, i la magnífica Silene hifacensis, espècie rupícola descrita per Rouy i actualment desapareguda a Ifac encara que es coneix de les Pitiüses i d’altres localitats del litoral de la Marina.

La fauna dels penya-segats

Paret nord-occidental del penyal d’Ifac, amb el coster tenyit per la florida de l’albada (Anthyllis cytisoides) i la garlanda (Lavandula dentata).

Ramon Dolç

Tot i que de menor rellevància que la flora, la fauna que alberga el penyal té un interès indubtable. Entre els invertebrats, és especialment destacable la riquesa malacològica de pulmonats terrestres i insectes, i especialment de coleòpters (caràbids i cicindèlids), es troben molt ben representats, amb una elevada diversitat de grups i espècies. Pel que fa als vertebrats, les aus són el grup més important. La roca alberga diferents nidificants d’interès, com el falcó pelegrí, el gavià argentat o el falciot pàl·lid. A les bosquines apareixen també diverses espècies de passeriformes pròpies d’aquests medis oberts, com ara el tallarol capnegre. Finalment, i malgrat no niar-hi, moltes espècies marines poden ser observades des d’aquí; en són una mostra el corb marí gros, el mascarell, l’ocell de tempesta i el falcó de la reina.

Les salines del Saladar pateixen actualment una pressió molt intensa, que impedeix la presència d’una ornitofauna destacable; no obstant això, durant l’hivern s’hi apleguen moltes aus, en especial pertanyents a diverses espècies de làrids (entre ells la rara gavina corsa), i limícoles.

Els fons marins que envolten el Penyal són un altre dels valors naturals destacats d’aquest interessant indret. En aquestes costes rocalloses apareixen, ben representades i en general en bon estat de conservació, totes les comunitats que caracteritzen aquest tipus de medis.

Estat de conservació

Ifac fou declarat Parc Natural per Decret de la Generalitat Valenciana de 19 de gener de 1987, a fi de posar fre al ràpid avanç de la urbanització. Les seves 45,5 ha (només el penyal pròpiament dit fou inclòs dins el parc) conformen un dels espais naturals protegits més petits d’Europa. La protecció legal del penyal i la seva adquisició per part de la Generalitat Valenciana han evitat definitivament el perill d’urbanització. En general, l’estat de conservació actual dels seus ecosistemes és relativament bo; no obstant això, la gran afluència turística que suporta la zona fa necessària una regulació més estricta de les visites i dels itineraris, a fi de facilitar la regeneració natural de la vegetació i evitar una excessiva saturació de l’indret.

Les salines de Calp no gaudeixen de moment de cap protecció específica i estan sotmeses a agressions constants, com ara l’abocament d’escombraries, per la qual cosa es troben molt degradades. La seva inclusió dins l’àmbit del parc natural ha estat sol·licitada des de diversos organismes com a mesura més escaient per a garantir-ne la preservació.

Consells per al visitant

El Penyal d’Ifac ha constituït un punt inaccessible fins al segle actual; els seus espadats verticals hi impedien l’accés, tret que no es fes ús de cordes (com descriu Cavanilles) les quals eren utilitzades per ascendir al cim i mantenir la vigilància de la costa. El 1918, però, fou obert un túnel que travessa la cinglera occidental i permet així un accés còmode fins al cim.La visita al Parc Natural del penyal d’Ifac només pot fer-se a peu. Així, des de la base del penyal una senda senyalitzada condueix fins a l’entrada del túnel que travessa l’imponent cinglera. Un cop travessat aquest, la senda avança fins a un punt de bifurcació que duu, per un costat, al cim del tascó, i per l’altre, al Mirador de la Torre; totes dues rutes ofereixen una panoràmica general sobre la vegetació de la zona i permeten gaudir de les magnífiques vistes que s’albiren des del penyal.