L’embassament de Sant Llorenç de Montgai i el partidor de Balaguer

L’embassament de Sant Llorenç de Montgai és envoltat per alguns dels relleus més exteriors dels Prepirineus.

Juan M. Borrero

L’embassament de Sant Llorenç de Montgai i el partidor de Balaguer (2.20), entre els principals espais naturals dels Pirineus i Prepirineus.

L’embassament de Sant Llorenç de Montgai és situat al costat del poble del mateix nom, al nord de la ciutat de Balaguer, aigües amunt del riu Segre. Poc per sota es troba la seva contrapresa, el petit pantà del Partidor de Balaguer. Ambdues obres emmagatzemen aigua destinada, mitjançant canals, al reg de les comarques veïnes. El descens suau de les ribes i el manteniment d’uns nivells d’aigua constants han permès l’assentament d’unes bones masses de canyissars que possibiliten que un gran nombre d’aus aquàtiques hi criï o, simplement, s’hi refugiï. Dins d’aquestes espècies poden ser esmentades com a nidificants el cabussó emplomallat, la fotja, l’ànec coll-verd, el martinet menut o l’agró roig, entre d’altres. També hi són presents moixons insectívors força vinculats a la vegetació helofítica: hi cria el balquer, la boscarla de canyar i el rossinyol bord. Aquests embassaments constitueixen alhora un punt important, a les terres interiors, pel que fa a ocells aquàtics hivernants i migradors: s’hi compten ànecs, com els coll-verds i els morells de cap-roig, o ardeids com els bernats pescaires. El poblament de peixos s’ha vist alterat per la introducció, amb finalitats esportives, d’espècies exòtiques com els predadors luci i perca americana o blackbass.

El valor estètic de l’espai és manifest: les calmades aigües blau-verdoses contrasten amb el verd estival de la vegetació de ribera i els tons rogencs dels immediats penyals, que formen part dels primers contraforts prepirinencs, també zones d’elevat interès natural. L’àrea rep protecció sota la denominació de Reserva Natural de Fauna Salvatge.