Partit Nacionalista Republicà d’Esquerra

PNRE (sigla)

Organització política creada a l’octubre de 1933 per un grup d’escindits d’Esquerra Republicana de Catalunya [ERC], discrepants amb la majoria macianista i hostils a les vel·leïtats paramilitars de les Joventuts d’Esquerra Republicana-Estat Català.

El nucli directiu del PNRE coincidia amb les personalitats aplegades des de 1928 sota el nom de Grup de L’Opinió (Joan Lluhí, Antoni Xirau, Joan Casanelles, Joaquim Ventalló, Pere Comas i Calvet, Antoni Vilalta i Josep Quero), amb l’afegit de Josep Tarradellas, que en fou el secretari general. Partit macrocèfal, de molts generals i poca tropa, i predominantment barceloní, aplegà professionals, classes mitjanes i treballadors qualificats, fins a un màxim de 1.500 afiliats. El diari L’Opinió li féu de tribuna i de principal plataforma pública.

Inicialment molt crític amb ERC, al novembre de 1933 pactà sense èxit una coalició electoral amb Acció Catalana i altres grups menors, però l’arribada de Lluís Companys a la presidència de la Generalitat afavorí el retrobament de les esquerres, i Lluhí esdevingué conseller de Justícia (gener de 1934). Caracteritzat per unes concepcions “socialitzants”, en la línia del radicalsocialisme francès, i per un nacionalisme de matriu federalista, el PNRE donà un suport molt reticent al 6 d’Octubre, però en patí gravíssimes conseqüències repressives: L’Opinió fou suspesa, els dirigents empresonats i l’organització, desarticulada, perdé ràpidament la seva funcionalitat política.

Tot i així, el PNRE encara formà part del Front d’Esquerres de Catalunya i obtingué dos diputats a Corts al febrer de 1936 (Lluhí i Casanelles). Restablerta l’autonomia, i mentre el sector separatista abandonava ERC, la majoria de dirigents del PNRE es reintegraren (abril-maig de 1936) al partit de procedència, on aviat ocuparen de nou llocs dirigents i càrrecs de govern. Una part de la militància, però, mantingué el nom del PNRE, que s’esllanguí al llarg de la Guerra Civil.