Vil·la de Barrugat (Tortosa)

Detall del mosaic que recobria el paviment de l’hipocaust de la vil·la.

M. Genera

La partida de Barrugat es troba al barri de Bítem, dintre del terme de Tortosa, a la banda esquerra de l’Ebre, uns 6 km al N de la ciutat.

Tot i que ja l’any 1931 l’ariuitecte J. Abril i Guanyabens, en la seva publicació Un capítol de la meva actuació a Tortosa, es referia a la descoberta de restes arqueològiques amb l’aparició de mosaics, arran de la construcció del canal del marge esquerre de l’Ebre al començament d’aquest segle, les primeres intervencions arqueològiques en aquest paratge es van dur a terme a l’hivern del 1984, després que les pluges provoquessin l’esllavissada de les vores del canal esmentat, tot deixant al descobert diverses construccions.

Entre les estructures estudiades durant la nostra intervenció, destaquem les restes d’un hipocaust molt ben conservat amb un paviment recobert per un mosaic, del qual es va recuperar la sanefa marginal. D’altra banda, un cop aixecat l’enderroc que cobria una part del sòl, trobàrem indicis d’altres mosaics, els quals s’estenen per una bona part d’una segona habitació. D’aquest mosaic, se’n conserva també la sanefa perimetral en tres dels costats de l’àmbit.

Tot sembla indicar que es tracta d’un ampli establiment romà de tipus rural, l’ocupació del qual situem en època republicana, amb una continuïtat fins a la darreria del segle IV i el començament del segle V, període en què atribuïm l’amortització del conjunt termal. En un dels angles de l’àmbit es va localitzar un enterrament infantil en àmfora. L’abandonament, almenys, d’una part d’aquest establiment apareix documentat per un incendi. En algun sector es van trobar també alguns materials del segle VI.

Bibliografia

  • Abril, 1931; Genera, 1983-84, 19, pàgs. 287-288; 1985, V. pàgs. 135-144; Genera-Arbeloa, 1988; Genera, 1991; 1993a; 1993b, vol. II, pàgs. 143-154; 1993c; 1998. 2, pàgs. 199-226.