Bronzes visigòtics del Museu Comarcal de la Conca de Barberà

Al Museu Comarcal de la Conca de Barberà es conserva una petita col·lecció de peces de bronze d’època visigòtica procedents de donacions i troballes casuals. Si bé el conjunt de peces és petit, amplia notablement la col·lecció força minsa de bronzes de les comarques tarragonines.

Sivella i placa de cinturó del segle VI trobada al tossal de la Venes, a Rojalons (Montblanc).

Arxiu fotogràfic del Museu Comarcal de la Conca de Barberà

Segurament la peça més coneguda és una sivella procedent del tossal de la Venes, prop de Rojalons, al terme de Montblanc (núm. inv. 78-1). La van trobar el 1967 membres de la secció arqueològica de l’esmentat museu, dins una balma. Es tracta d’una peça de bronze que fa 8,3 cm de llargada i 3,4 cm d’amplada, amb un gruix de 0,4 cm a la placa. La sivella fa 2,9 cm d’amplada per 0,4 cm de gruix. La pua té 3,7 cm de llargada i 0,4 d’amplada, amb un gruix entre 0,3 i 1,5 cm. S’ha definit com una peça d’influència bizantina i ha estat datada al segle VI. La pua de la sivella és decorada amb ratlles paral·leles i perpendiculars. La sivella és de tipus arronyonat, amb rebaix per a la pua. La decoració és de vuit dobles cercles, quatre a cada costat del rebaix de la pua. La placa, on hi ha tres punts per a fixar la corretja, està decorada amb nou protuberàncies que sobresurten del seu perfil. El contorn de la placa està reforçat per un nervi, com també la separació de la part circular de la placa i la divisió en dos de la part rectangular. Aquests nervis estan decorats amb doble cordó, dins el qual hi ha una línia de puntets triangulars fets al burí. El motiu de cadascun dels registres de la placa és força similar en tots els casos, una mena de creu amb els braços en forma d’espiral, que evoca signes solars, en un cas amb dobles cercles concèntrics en els costats del motiu. Aquest, en els tres casos, és envoltat per una orla de punts. La part quadrada de la placa mostra dos nervis rebaixats en forma de cordó. L’espai entre els nervis es decora amb petits triangles en diferents posicions. Dins de cada secció, hi ha una decoració de ratlles que imita temes fets en pedra.

De la mateixa zona procedeix una peça circular de bronze, amb deu apèndixs similars als de la sivella, que estan decorats amb dobles cercles concèntrics impresos. Té també una petita protuberància trencada que surt cap a l’interior (núm. inv. 78-3). Fa un diàmetre exterior de 2,4 cm i un diàmetre interior de 2,1 cm.

De Sant Joan de Pedrols procedeix un fragment de placa de sivella (núm. inv. 96.1). Sols resta la part rectangular i un bocí de la part circular de la peça. És molt similar a la sivella de Rojalons, amb una decoració geomètrica de característiques semblants. Fa 3,4 cm de llargada conservada, 2,3 cm d’amplada i un gruix entre 0,75 i 0,95 cm.

Una altra de les peces del museu és una fíbula (núm. inv. 82.2) procedent de la vil·la de Pedrinyà, a la qual se suposa una perduració, potser, fins a època medieval. És formada per una placa quasi semicircular que s’allarga amb una altra de més rectangular acabada en punta. Està decorada amb una línia central de cercles concèntrics i una sèrie de cercles concèntrics de menys dimensions a la vora de la peça. Al revers es conserva el ressort per a l’agulla i la pestanya de la tanca. Fa 5,6 cm de llargada per 1,3 cm d’amplada.

Bibliografia

  • Espelt-Poblet, 1978, 1, pàgs. 25-32.