Les verdures, les hortalisses i el tubercles

Les verdures i les hortalisses són parts de plantes cultivades en horts i destinades a l’alimentació. El terme verdures s’aplica en particular a les hortalisses de fulla verda.

La part de les plantes que s’utilitza com a aliment és molt variable. Així, per exemple, les bleda-raves o les pastanagues són arrels; els alls o les cebes són bulbs o òrgans subterranis de reserva; l’api o els margallons són tiges; la bleda, l’enciam o la col són fulles; i la coliflor o les carxofes són flors. El tomàquet i els pebrots, que en realitat són fruits, i els bolets comestibles s’inclouen dins de les hortalisses per circumstàncies culturals i perquè llurs característiques nutritives són similars.

Des d’un punt de vista nutritiu, les hortalisses es caracteritzen per l’alt contingut d’aigua, d’electròlits i de minerals, particularment potassi i magnesi —aquest últim contingut en la clorofil·la de les fulles—, de fibra vegetal i de vitamines hidrosolubles. Tanmateix, llur contingut d’hidrats de carboni sol ésser inferior al 15% i el de lípids i proteïnes és, en la majoria dels casos, al voltant d’un 1%. Les verdures de coloració fosca i les pastanagues són riques també en carotens o pro vitamines A. Les verdures es poden menjar crues o cuites. Tanmateix, per raons culturals, en el nostre medi algunes d’elles es mengen amb preferència d’una o altra manera. Durant llur cocció, especialment quan es bullen, les verdures poden perdre una proporció important de vitamines i minerals que es dilueixen en l’aigua de cocció.

Els tubercles són engruiximents de les arrels de certes plantes, destinats a la reserva de nutrients. El tubercle més utilitzat en el nostre medi com a aliment és la patata i, en determinades èpoques de l’any, el moniato.

Des d’un punt de vista nutritiu, les patates, un cop pelades, contenen aproximadament un 20% de midó, un 2% de proteïnes i una petita quantitat de fibra vegetal, vitamina C i potassi.

Atès que llur consistència és molt dura, les patates s’han de coure abans d’ésser consumides i durant el procés de cocció perden gairebé la totalitat del contingut en vitamina C.

Contingut d'energia i nutrients orgànics de verdures, hortalisses i tubercles
100 g d’aliment / porció comestible energia (Kcal)

nutrients orgànics

proteïnes (g) lípids (g) glúcids (g) fibra vegetal (g) colesterol (mg) àcids grassos saturats (g) àcids grassos insaturats (g)
bledes 33 2 0,6 5 - 0 - -
alls 139 6,7 0,1 28 1 0 0 -
carxofes 64 3,4 0,3 12 1,5 0 0 -
api 20 1,3 0,2 3,7 2 0 - -
albergínia 29 1,3 0,2 5,5 2 0 - -
créixens 21 1,7 0,3 3 3 0 - -
moniato 152 2,2 0,9 32 3 0 0 -
carbassó 31 1,3 0,2 6 1,3 0 - -
carbassa 24 1,3 0,2 5,4 2 - - -
card 21 1,4 0,2 3,5 1 - - -
ceba 47 1,4 0,2 10 1 0 0 -
ceba tendra 39 0,9 0,2 8,4 1 0 - -
xampinyó (bolets) 28 2,4 0,3 4 3 0 - -
col crua 28 1,4 0,2 4,3 2 0 - -
col de Brussel·les 54 4 0,7 8 3 - - -
coliflor 30 2,4 0,2 4,9 2 0 - -
endívies 22 1,5 0,1 4 2 0 0 -
escarola 37 1,5 0,3 4 2 0 0 -
espàrrecs 26 2,2 0,2 3,9 1 0 0 -
espàrrecs de llauna 24 1,9 0,3 3,4 1 0 0 -
espinacs 32 3,1 0,6 3,6 6 0 - -
espinacs congelats 25 2,3 0,3 3,2 6 0 - -
grelos 11 2,7 - 0,1 - - - -
mongeta tendra 39 2,4 0,2 7 3 0 - -
enciam 18 1,2 0,2 2,9 9,6 0 0 -
naps 29 0,8 0,2 6 2 0 0 -
patates cuites 86 2 0,1 19 2 0 0 -
patates fregides (xurros) 544 6,7 37 50 2 0 16,6 21,7
puré de patates 357 7 0,7 80 2 0 - -
cogombre 12 0,7 0,1 2 0,5 0 - -
julivert 55 3,7 1 8 1,8 0 - -
pebrot 22 1,2 0,2 3,8 1 0 - -
porros 42 2 0,4 7,5 3 0 0 -
raves 20 1,2 0,1 4,2 1 0 0 -
bleda-rave 40 1,6 0,1 8 3 0 - -
tomàquet 22 1 0,3 4 1,5 0 0 -
tomàquet (suc) 21 1 0,2 4 3 0 0 -
tòfona 92 9 0,5 13 - - - -
verdures Juliana 29 0,86 0,51 5,1 - 0 - -
pastanaga 42 1,2 0,3 9 3 0 0 -
-: dada no disponible
Contingut de minerals I i electròlits de verdures, hortalisses i tubercles
100 g d’aliment / porció comestible

minerals I

electròlits
fòsfor (mg) magnesi (mg) calci (mg) ferro (mg) zinc (mg) sodi (mg) potassi (mg) iode (mcg)
bledes 40 71 150 3,5 0,02 86 320 35
alls - - - - 1 - - 94
carxofes 94 - 40 - 0,1 15 330 1
api 40 25 60 0,5 0,1 100 290 -
albergínia 15 12 10 0,5 0,28 5 220 1,8
créixens 50 25 211 2,5 0,15 75 300 -
moniato 60 - 37 0,9 0,3 13 390 -
carbassó 30 10 21 0,8 0,2 3 400 -
carbassa 29 13 49 0,4 0,2 20 233 -
card - - 114 1,5 - - - -
ceba 44 16 32 0,5 0,08 7 180 20
ceba tendra 30 32 80 - 0,1 15 132 -
xampinyó (bolets) 115 16 10 1 0,1 7 500 -
col crua 72 34 429 0,5 1,5 18 402 2
col de Brussel·les 60 30 30 1,3 - 10 375 -
coliflor 72 18 22 1,1 0,3 24 300 -
endívies 40 13 80 2 0,3 10 400 -
escarola 40 13 79 - 0,3 10 387 -
espàrrecs 70 11 21 0,9 0,32 3 200 1,7
espàrrecs de llauna 43 - 19 - 0,32 3 200 -
espinacs 33 - 60 2 0,5 120 490 -
espinacs congelats 55 - 81 3 0,5 120 490 -
grelos - 10 98 3,1 0,4 - - 2
mongeta tendra 44 25 65 0,9 0,08 2 260 32
enciam 30 13 62 0,65 0,5 15 300 5
naps 34 - 40 0,5 0,08 - - -
patates cuites 56 25 11 0,7 0,3 - - -
patates fregides (xurros) 152 25 30 1,9 0,3 0,8 410 -
puré de patates - 25 - 4 0,3 - - -
cogombre 20 9 10 0,39 0,16 12 140 1,3
julivert 84 30 200 2,20 - 30 800 -
pebrot 25 12 11 0,4 0,2 0,5 186 -
porros 50 18 60 1 0,23 50 300 10
raves 31 12 37 1,3 0,16 14 280 16
bleda-rave 31 - 21 0,7 0,4 - - -
tomàquet 27 10 11 0,6 0,24 3 280 7
tomàquet (suc) 15 10 7 0,4 - 399 426 -
tòfona 62 28 24 3,5 - 77 431 -
verdures Juliana - 7,9 23,1 - - 200 200 -
pastanaga 37 15 39 1,2 0,3 50 300 9
-: dada no disponible
Contingut de vitamines de verdures, hortalisses i tubercles
100 g d’aliment / porció comestible

vitamines

C (mg) B1 (mg) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B9 (mcg) B12 (mg) A (mg) B (mg) E (mg)
bledes 20 0,08 0,2 0,6 - 90 0 - - -
alls 18 0,18 - - - - 0 - - -
carxofes 10 0,15 - 0,6 0,07 30 0 - - -
api 7 0,05 0,04 0,4 - 12 0 0,08 - -
albergínia 6 0,04 0,05 0,6 0,08 20 0 - - -
créixens 87 0,11 0,17 1 0,13 0 0 - - -
moniato 22 0,09 0,05 0,6 0,22 25 0 - - -
carbassó 10 0,05 0,05 0,5 0,11 6 0 0,13 - -
carbassa 47 0,05 0,05 0,3 0,21 - - 0,04 - -
card 1 0,01 0,03 0,2 - - - - - -
ceba 28 0,05 0,07 0,5 0,1 16 0 - - -
ceba tendra 40 0,13 0,1 0,4 0,1 40 0 - - -
xampinyó (bolets) 5 0,15 0,44 4,9 0,1 23 0 - - -
col crua 200 0,06 0,05 0,3 0,2 90 0 - - 2,5
col de Brussel·les 20 0,08 0,16 0,7 0,1 90 - - - -
coliflor 50 0,15 0,12 0,6 0,2 39 0 - - -
endívies 10 0,07 0,12 0,4 - 330 0 1,1 - -
escarola 6-20 0,1 0,2 0,3 - 330 0 1,1 - -
espàrrecs 33 0,16 0,19 1,4 0,04 30 0 0,3 - -
espàrrecs de llauna 15 0,07 0,1 0,9 0,03 30 0 - - -
espinacs 30 0,08 0,2 0,6 0,18 140 0 2,7 - -
espinacs congelats 38 0,07 0,17 0,5 0,18 140 0 - - -
grelos 40 0,06 0,2 0,9 - - - 2,5 - 2,5
mongeta tendra 19 0,08 0,1 0,2 0,18 28 0 0,1 - -
enciam 10 0,08 0,12 0,5 0,2 34 0 - - 0,6
naps 18 0,04 0,06 0,4 0,11 10 0 - - -
patates cuites 4 0,1 0,04 1,5 0,18 10 0 - - -
patates fregides (xurros) 2-10 0,18 0,11 1,5 0,18 10 0 - - -
puré de patates - 0,3 0,11 1,5 0,18 10 0 - - -
cogombre 8 0,03 0,04 0,2 0,04 16 0 - - -
julivert 200 0,11 0,3 - - - 0 2,8 - -
pebrot 120 0,07 0,04 0,9 0,17 11 0 0,76 - -
porros 20 0,05 0,03 - 0,25 - 0 - - -
raves 18 0,08 0,02 0,18 0,1 24 0 - - -
bleda-rave 7 0,02 0,04 0,3 0,28 50 0 - - -
tomàquet 38 0,09 0,04 0,5 0,25 28 0 0,3 - 0
tomàquet (suc) 16 0,05 0,03 0,8 0,11 13 0 0,53 - -
tòfona - - - - - - - - - -
verdures Juliana - - - - 0,1 - - - - -
pastanaga 9 0,06 0,06 0,5 0,2 15 0 0,6 - 3
-: dada no disponible