Les verdures i les hortalisses són parts de plantes cultivades en horts i destinades a l’alimentació. El terme verdures s’aplica en particular a les hortalisses de fulla verda.
La part de les plantes que s’utilitza com a aliment és molt variable. Així, per exemple, les bleda-raves o les pastanagues són arrels; els alls o les cebes són bulbs o òrgans subterranis de reserva; l’api o els margallons són tiges; la bleda, l’enciam o la col són fulles; i la coliflor o les carxofes són flors. El tomàquet i els pebrots, que en realitat són fruits, i els bolets comestibles s’inclouen dins de les hortalisses per circumstàncies culturals i perquè llurs característiques nutritives són similars.
Des d’un punt de vista nutritiu, les hortalisses es caracteritzen per l’alt contingut d’aigua, d’electròlits i de minerals, particularment potassi i magnesi —aquest últim contingut en la clorofil·la de les fulles—, de fibra vegetal i de vitamines hidrosolubles. Tanmateix, llur contingut d’hidrats de carboni sol ésser inferior al 15% i el de lípids i proteïnes és, en la majoria dels casos, al voltant d’un 1%. Les verdures de coloració fosca i les pastanagues són riques també en carotens o pro vitamines A. Les verdures es poden menjar crues o cuites. Tanmateix, per raons culturals, en el nostre medi algunes d’elles es mengen amb preferència d’una o altra manera. Durant llur cocció, especialment quan es bullen, les verdures poden perdre una proporció important de vitamines i minerals que es dilueixen en l’aigua de cocció.
Els tubercles són engruiximents de les arrels de certes plantes, destinats a la reserva de nutrients. El tubercle més utilitzat en el nostre medi com a aliment és la patata i, en determinades èpoques de l’any, el moniato.
Des d’un punt de vista nutritiu, les patates, un cop pelades, contenen aproximadament un 20% de midó, un 2% de proteïnes i una petita quantitat de fibra vegetal, vitamina C i potassi.
Atès que llur consistència és molt dura, les patates s’han de coure abans d’ésser consumides i durant el procés de cocció perden gairebé la totalitat del contingut en vitamina C.
100 g d’aliment / porció comestible | energia (Kcal) |
nutrients orgànics |
||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
proteïnes (g) | lípids (g) | glúcids (g) | fibra vegetal (g) | colesterol (mg) | àcids grassos saturats (g) | àcids grassos insaturats (g) | ||
bledes | 33 | 2 | 0,6 | 5 | - | 0 | - | - |
alls | 139 | 6,7 | 0,1 | 28 | 1 | 0 | 0 | - |
carxofes | 64 | 3,4 | 0,3 | 12 | 1,5 | 0 | 0 | - |
api | 20 | 1,3 | 0,2 | 3,7 | 2 | 0 | - | - |
albergínia | 29 | 1,3 | 0,2 | 5,5 | 2 | 0 | - | - |
créixens | 21 | 1,7 | 0,3 | 3 | 3 | 0 | - | - |
moniato | 152 | 2,2 | 0,9 | 32 | 3 | 0 | 0 | - |
carbassó | 31 | 1,3 | 0,2 | 6 | 1,3 | 0 | - | - |
carbassa | 24 | 1,3 | 0,2 | 5,4 | 2 | - | - | - |
card | 21 | 1,4 | 0,2 | 3,5 | 1 | - | - | - |
ceba | 47 | 1,4 | 0,2 | 10 | 1 | 0 | 0 | - |
ceba tendra | 39 | 0,9 | 0,2 | 8,4 | 1 | 0 | - | - |
xampinyó (bolets) | 28 | 2,4 | 0,3 | 4 | 3 | 0 | - | - |
col crua | 28 | 1,4 | 0,2 | 4,3 | 2 | 0 | - | - |
col de Brussel·les | 54 | 4 | 0,7 | 8 | 3 | - | - | - |
coliflor | 30 | 2,4 | 0,2 | 4,9 | 2 | 0 | - | - |
endívies | 22 | 1,5 | 0,1 | 4 | 2 | 0 | 0 | - |
escarola | 37 | 1,5 | 0,3 | 4 | 2 | 0 | 0 | - |
espàrrecs | 26 | 2,2 | 0,2 | 3,9 | 1 | 0 | 0 | - |
espàrrecs de llauna | 24 | 1,9 | 0,3 | 3,4 | 1 | 0 | 0 | - |
espinacs | 32 | 3,1 | 0,6 | 3,6 | 6 | 0 | - | - |
espinacs congelats | 25 | 2,3 | 0,3 | 3,2 | 6 | 0 | - | - |
grelos | 11 | 2,7 | - | 0,1 | - | - | - | - |
mongeta tendra | 39 | 2,4 | 0,2 | 7 | 3 | 0 | - | - |
enciam | 18 | 1,2 | 0,2 | 2,9 | 9,6 | 0 | 0 | - |
naps | 29 | 0,8 | 0,2 | 6 | 2 | 0 | 0 | - |
patates cuites | 86 | 2 | 0,1 | 19 | 2 | 0 | 0 | - |
patates fregides (xurros) | 544 | 6,7 | 37 | 50 | 2 | 0 | 16,6 | 21,7 |
puré de patates | 357 | 7 | 0,7 | 80 | 2 | 0 | - | - |
cogombre | 12 | 0,7 | 0,1 | 2 | 0,5 | 0 | - | - |
julivert | 55 | 3,7 | 1 | 8 | 1,8 | 0 | - | - |
pebrot | 22 | 1,2 | 0,2 | 3,8 | 1 | 0 | - | - |
porros | 42 | 2 | 0,4 | 7,5 | 3 | 0 | 0 | - |
raves | 20 | 1,2 | 0,1 | 4,2 | 1 | 0 | 0 | - |
bleda-rave | 40 | 1,6 | 0,1 | 8 | 3 | 0 | - | - |
tomàquet | 22 | 1 | 0,3 | 4 | 1,5 | 0 | 0 | - |
tomàquet (suc) | 21 | 1 | 0,2 | 4 | 3 | 0 | 0 | - |
tòfona | 92 | 9 | 0,5 | 13 | - | - | - | - |
verdures Juliana | 29 | 0,86 | 0,51 | 5,1 | - | 0 | - | - |
pastanaga | 42 | 1,2 | 0,3 | 9 | 3 | 0 | 0 | - |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
minerals I |
electròlits | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
fòsfor (mg) | magnesi (mg) | calci (mg) | ferro (mg) | zinc (mg) | sodi (mg) | potassi (mg) | iode (mcg) | |
bledes | 40 | 71 | 150 | 3,5 | 0,02 | 86 | 320 | 35 |
alls | - | - | - | - | 1 | - | - | 94 |
carxofes | 94 | - | 40 | - | 0,1 | 15 | 330 | 1 |
api | 40 | 25 | 60 | 0,5 | 0,1 | 100 | 290 | - |
albergínia | 15 | 12 | 10 | 0,5 | 0,28 | 5 | 220 | 1,8 |
créixens | 50 | 25 | 211 | 2,5 | 0,15 | 75 | 300 | - |
moniato | 60 | - | 37 | 0,9 | 0,3 | 13 | 390 | - |
carbassó | 30 | 10 | 21 | 0,8 | 0,2 | 3 | 400 | - |
carbassa | 29 | 13 | 49 | 0,4 | 0,2 | 20 | 233 | - |
card | - | - | 114 | 1,5 | - | - | - | - |
ceba | 44 | 16 | 32 | 0,5 | 0,08 | 7 | 180 | 20 |
ceba tendra | 30 | 32 | 80 | - | 0,1 | 15 | 132 | - |
xampinyó (bolets) | 115 | 16 | 10 | 1 | 0,1 | 7 | 500 | - |
col crua | 72 | 34 | 429 | 0,5 | 1,5 | 18 | 402 | 2 |
col de Brussel·les | 60 | 30 | 30 | 1,3 | - | 10 | 375 | - |
coliflor | 72 | 18 | 22 | 1,1 | 0,3 | 24 | 300 | - |
endívies | 40 | 13 | 80 | 2 | 0,3 | 10 | 400 | - |
escarola | 40 | 13 | 79 | - | 0,3 | 10 | 387 | - |
espàrrecs | 70 | 11 | 21 | 0,9 | 0,32 | 3 | 200 | 1,7 |
espàrrecs de llauna | 43 | - | 19 | - | 0,32 | 3 | 200 | - |
espinacs | 33 | - | 60 | 2 | 0,5 | 120 | 490 | - |
espinacs congelats | 55 | - | 81 | 3 | 0,5 | 120 | 490 | - |
grelos | - | 10 | 98 | 3,1 | 0,4 | - | - | 2 |
mongeta tendra | 44 | 25 | 65 | 0,9 | 0,08 | 2 | 260 | 32 |
enciam | 30 | 13 | 62 | 0,65 | 0,5 | 15 | 300 | 5 |
naps | 34 | - | 40 | 0,5 | 0,08 | - | - | - |
patates cuites | 56 | 25 | 11 | 0,7 | 0,3 | - | - | - |
patates fregides (xurros) | 152 | 25 | 30 | 1,9 | 0,3 | 0,8 | 410 | - |
puré de patates | - | 25 | - | 4 | 0,3 | - | - | - |
cogombre | 20 | 9 | 10 | 0,39 | 0,16 | 12 | 140 | 1,3 |
julivert | 84 | 30 | 200 | 2,20 | - | 30 | 800 | - |
pebrot | 25 | 12 | 11 | 0,4 | 0,2 | 0,5 | 186 | - |
porros | 50 | 18 | 60 | 1 | 0,23 | 50 | 300 | 10 |
raves | 31 | 12 | 37 | 1,3 | 0,16 | 14 | 280 | 16 |
bleda-rave | 31 | - | 21 | 0,7 | 0,4 | - | - | - |
tomàquet | 27 | 10 | 11 | 0,6 | 0,24 | 3 | 280 | 7 |
tomàquet (suc) | 15 | 10 | 7 | 0,4 | - | 399 | 426 | - |
tòfona | 62 | 28 | 24 | 3,5 | - | 77 | 431 | - |
verdures Juliana | - | 7,9 | 23,1 | - | - | 200 | 200 | - |
pastanaga | 37 | 15 | 39 | 1,2 | 0,3 | 50 | 300 | 9 |
-: dada no disponible |
100 g d’aliment / porció comestible |
vitamines |
|||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
C (mg) | B1 (mg) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B9 (mcg) | B12 (mg) | A (mg) | B (mg) | E (mg) | |
bledes | 20 | 0,08 | 0,2 | 0,6 | - | 90 | 0 | - | - | - |
alls | 18 | 0,18 | - | - | - | - | 0 | - | - | - |
carxofes | 10 | 0,15 | - | 0,6 | 0,07 | 30 | 0 | - | - | - |
api | 7 | 0,05 | 0,04 | 0,4 | - | 12 | 0 | 0,08 | - | - |
albergínia | 6 | 0,04 | 0,05 | 0,6 | 0,08 | 20 | 0 | - | - | - |
créixens | 87 | 0,11 | 0,17 | 1 | 0,13 | 0 | 0 | - | - | - |
moniato | 22 | 0,09 | 0,05 | 0,6 | 0,22 | 25 | 0 | - | - | - |
carbassó | 10 | 0,05 | 0,05 | 0,5 | 0,11 | 6 | 0 | 0,13 | - | - |
carbassa | 47 | 0,05 | 0,05 | 0,3 | 0,21 | - | - | 0,04 | - | - |
card | 1 | 0,01 | 0,03 | 0,2 | - | - | - | - | - | - |
ceba | 28 | 0,05 | 0,07 | 0,5 | 0,1 | 16 | 0 | - | - | - |
ceba tendra | 40 | 0,13 | 0,1 | 0,4 | 0,1 | 40 | 0 | - | - | - |
xampinyó (bolets) | 5 | 0,15 | 0,44 | 4,9 | 0,1 | 23 | 0 | - | - | - |
col crua | 200 | 0,06 | 0,05 | 0,3 | 0,2 | 90 | 0 | - | - | 2,5 |
col de Brussel·les | 20 | 0,08 | 0,16 | 0,7 | 0,1 | 90 | - | - | - | - |
coliflor | 50 | 0,15 | 0,12 | 0,6 | 0,2 | 39 | 0 | - | - | - |
endívies | 10 | 0,07 | 0,12 | 0,4 | - | 330 | 0 | 1,1 | - | - |
escarola | 6-20 | 0,1 | 0,2 | 0,3 | - | 330 | 0 | 1,1 | - | - |
espàrrecs | 33 | 0,16 | 0,19 | 1,4 | 0,04 | 30 | 0 | 0,3 | - | - |
espàrrecs de llauna | 15 | 0,07 | 0,1 | 0,9 | 0,03 | 30 | 0 | - | - | - |
espinacs | 30 | 0,08 | 0,2 | 0,6 | 0,18 | 140 | 0 | 2,7 | - | - |
espinacs congelats | 38 | 0,07 | 0,17 | 0,5 | 0,18 | 140 | 0 | - | - | - |
grelos | 40 | 0,06 | 0,2 | 0,9 | - | - | - | 2,5 | - | 2,5 |
mongeta tendra | 19 | 0,08 | 0,1 | 0,2 | 0,18 | 28 | 0 | 0,1 | - | - |
enciam | 10 | 0,08 | 0,12 | 0,5 | 0,2 | 34 | 0 | - | - | 0,6 |
naps | 18 | 0,04 | 0,06 | 0,4 | 0,11 | 10 | 0 | - | - | - |
patates cuites | 4 | 0,1 | 0,04 | 1,5 | 0,18 | 10 | 0 | - | - | - |
patates fregides (xurros) | 2-10 | 0,18 | 0,11 | 1,5 | 0,18 | 10 | 0 | - | - | - |
puré de patates | - | 0,3 | 0,11 | 1,5 | 0,18 | 10 | 0 | - | - | - |
cogombre | 8 | 0,03 | 0,04 | 0,2 | 0,04 | 16 | 0 | - | - | - |
julivert | 200 | 0,11 | 0,3 | - | - | - | 0 | 2,8 | - | - |
pebrot | 120 | 0,07 | 0,04 | 0,9 | 0,17 | 11 | 0 | 0,76 | - | - |
porros | 20 | 0,05 | 0,03 | - | 0,25 | - | 0 | - | - | - |
raves | 18 | 0,08 | 0,02 | 0,18 | 0,1 | 24 | 0 | - | - | - |
bleda-rave | 7 | 0,02 | 0,04 | 0,3 | 0,28 | 50 | 0 | - | - | - |
tomàquet | 38 | 0,09 | 0,04 | 0,5 | 0,25 | 28 | 0 | 0,3 | - | 0 |
tomàquet (suc) | 16 | 0,05 | 0,03 | 0,8 | 0,11 | 13 | 0 | 0,53 | - | - |
tòfona | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
verdures Juliana | - | - | - | - | 0,1 | - | - | - | - | - |
pastanaga | 9 | 0,06 | 0,06 | 0,5 | 0,2 | 15 | 0 | 0,6 | - | 3 |
-: dada no disponible |