beisbol

Beisbol

Esport de pilota practicat entre dos equips de nou jugadors que s’alternen en posicions ofensives i defensives tractant d’aconseguir el màxim nombre de curses vàlides (runs), entorn d’un camp, segons les convencions reglamentàries.

L’objectiu del joc és colpejar una pilota amb un bat fent-la desplaçar pel terreny de joc i córrer per un camp de terra intern anomenat infield, tractant d’arribar a la base més llunyana fins a assolir la volta completa i arribar al punt d’origen (home) per anotar una cursa. Els jugadors defensius han de recollir la pilota per a eliminar el batedor o altres corredors abans que arribin a alguna de les bases o aconsegueixin anotar una cursa. Després de nou tandes o segments de joc anomenats innings, guanya l’equip que ha aconseguit més curses.

Considerat l’esport nacional als Estats Units d’Amèrica, era practicat pels immigrants anglosaxons a mitjan segle XIX com un joc evolucionat del criquet anglès. El club pioner fou el Knickerboker Baseball Club de Nova York, fundat el 1845. Tretze anys després, el 1858, una assemblea de vint-i-cinc clubs fixà a Nova York les bases definitives del reglament. Esdevingué molt popular als EUA; el 1871 es constituí la National Association of Professional Baseball Players i el 1901 l’American League, organismes que promogueren i organitzaren les grans competicions nacio-nals de clubs professionals. Actualment, aquestes grans competicions són compreses dins la Major League, la Minor League i les lligues universitàries. El club més famós del món és el New York Yankees, en el qual jugaren figures com Babe Ruth, Lou Gehry i Joe di Maggio, entre d’altres. Consolidat als EUA, el beisbol s’estengué ràpidament a l’Amèrica Central i el Carib, especialment a Mèxic i a Cuba, i també al Japó. Fou introduït a Europa pels soldats nord-americans durant la Primera Guerra Mundial però tingué una escassa acceptació popular. Només Holanda i Itàlia s’interessaren especialment pel beisbol i formaren equips competitius.

El beisbol a Catalunya

Els primers a practicar el beisbol a Catalunya foren els fills dels indians retornats després de la guerra d’independència cubana (1898) i els exiliats cubans. El primer partit es disputà el 1901 al camp d’en Grassot, a Barcelona, entre els equips Antic i Modern. Es té constància que el 1910 ja existien alguns equips amateurs, com l’Iris BBC, el Fe BBC, el Barcelona BBC i l’Habana BBC. El 1917 es fundà el Canadenc, equip format pels empleats de la companyia elèctrica Barcelona Traction, coneguda popularment com La Canadenca. A l’inici de la dècada de 1920 els equips més destacats foren l’Amèrica BBC i la secció de beisbol del Català SC, que nasqué el 1923 a instàncies del periodista Agustí Peris de Vargas, pioner i impulsor d’aquest esport a Catalunya. El mateix any es fundà la Sociedad Hispano-Americana de Base-Ball, precursora de la Federació Catalana de Beisbol. L’any 1924 es disputà el primer partit internacional a Catalunya, que enfrontà una selecció barcelonina i l’equip dels tripulants de l’acoirassat Pittsburgdels EUA al camp de Sarrià. El 1929 l’Olímpic guanyà el primer Campionat de Catalunya. Els anys trenta es crearen diversos equips, com les seccions de beisbol del FC Barcelona i el RCD Espanyol, i es visqué una de les èpoques més esplendoroses d’aquest esport a Catalunya. El 1940 nasqué l’Hèrcules de les Corts, el 1945 el Club Beisbol Viladecans i el 1951 el Pops de Lloret de Mar. El 1945 l’Espanyol de Barcelona s’imposà en el primer Campionat d’Espanya contra l’Amèrica de Madrid. A partir del 1950 el beisbol s’estengué a diferents localitats catalanes (especialment a Cornellà, Viladecans, Gavà, Sant Boi de Llobregat i Sabadell) i experimentà una notable difusió. Un dels equips destacats del moment fou el Picadero Jockey Club barceloní, que es proclamà campió d’Europa (1963, 1968). A partir dels anys setanta, a causa de l’aparició de nous canals televisius i a l’interès pel futbol, el beisbol quedà eclipsat i desaparegueren nombrosos clubs. El Club Beisbol Viladecans sobrevisqué a la crisi i es convertí en l’equip més destacat de l’Estat, atès que guanyà el Campionat d’Espanya de manera ininterrompuda entre el 1982 i el 2002. A partir del 2000 altres clubs d’arreu d’Espanya es reforçaren i augmentaren la competitivitat de la Lliga espanyola. D’altra banda, cal esmentar que l’any 1975 la Federació Catalana de Beisbol acceptà el softbol com a modalitat esportiva del beisbol.