Centre Atlètic Laietània

Centre Atlètic Laietània

Centre Atlètic Laietània

Club d’atletisme de Mataró.

Fundat el 1925 per Joan Zaragoza, nasqué com a secció del Grup Excursionista Layetana, del qual s’independitzà al cap d’uns quants anys.

Al gener del 1925, participà per primera vegada en una competició atlètica, el Campionat de Catalunya de cros organitzat a Mataró. Entre el 1927 i el 1928 impulsà els primers campionats socials de pista i de cros, i durant els primers anys també organitzà el campionat del Maresme d’atletisme. Els primers atletes rellevants especialitzats en salt d’altura i medallistes en campionats estatals foren Antoni Bonamusa, Pere Bombardó, Ernest Pons i Salvador Rigual. També destacà el corredor de fons Jaume Fernández.

l 1934 organitzà per primera vegada el Campionat de Catalunya de cros i el 1945 impulsà durant més de tres dècades el Trofeu Clausura, que tancava la temporada atlètica. També organitzà la milla urbana Ciutat de Mataró (1987-2008), organitza la Cursa Popular de Les Santes i, des del 1992, el míting Ciutat de Mataró, que en les edicions del 2010 i el 2011 es feu coincidir amb el Campionat de Catalunya. També aconseguí que la Marató de Catalunya sortís de Mataró i que el traçat de la marató dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992) fos el mateix que el de la Marató de Catalunya.

La secció d’atletisme competí en diverses etapes a primera divisió de la Lliga estatal d’atletisme. L’equip masculí guanyà la Lliga Catalana de primera categoria (1978, 2011) i l’equip femení, el Campionat de Catalunya de cros per equips (1995) i el d’Espanya en categoria promesa (2008, 2009). Alguns dels atletes més destacats que passaren pel club foren els tècnics Moisès Llopart, Tomàs Barris o Xavier Consegal i els atletes Antoni Bonamusa, Manuel Cabrera, Teresa Maria Roca, Mercè Boixet, Jordi Vilà Viñas, Joan Tolrà o Mireia Lluch. D’altra banda, la construcció del complex esportiu al veïnat de Valldeix de Mataró l’any 1974 fou molt important per al creixement del club. El responsable de l’obra, Jordi Buscà i Colell, fou president del club (1987-2011). També té seccions de tennis, pàdel, golf i muntanyisme. Disposa de pista d’atletisme, piscines cobertes i descobertes, gimnàs i pistes de tennis i de pàdel. L’any 2000, amb motiu del 75è aniversari, organitzà exposicions i conferències commemoratives i publicà un llibre sobre la història del centre, a càrrec de Jordi Buscà i Xavier Agustí.