curses tradicionals

Esport general

La Transsegre és una de les curses tradicionals més conegudes de Catalunya

Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa

Curses populars organitzades normalment durant festivitats locals.

Se’n diferencien quatre grups: les curses pedestres, les curses nàutiques, les curses amb animals i les curses d’interès institucional. Aquestes últimes es poden desenvolupar en qualsevol de les tres modalitats anteriors.

Les curses pedestres han estat incloses històricament en molts dels programes de les festes majors de Catalunya. Els recorreguts comencen normalment a la localitat organitzadora i acaben en una ermita propera, o bé recorren les rodalies de la població. S’organitzen curses de caire competitiu i de caire festiu. Les festives es corren sovint en diferents categories informals, com les curses de solters i casats. Els guanyadors reben premis simbòlics. Una de les més antigues, competitiva i festiva alhora, és la cursa a l’ermita de Sant Roc de Paüls, celebrada sense interrupció des del 1870.

Les curses nàutiques poden ser d’aigua dolça o salada. En rius de muntanya, destaca la tradicional baixada de rais organitzada a la Pobla de Segur i a Coll de Nargó, recordant l’antic transport fluvial de la fusta. D’altra banda, a Balaguer se celebra la Transsegre, on embarcacions improvisades i creatives recorren el riu Segre. A les Terres de l’Ebre, és molt popular la festa del Riu, en què s’organitzen regates amb llaüts, pontones o muletes. A Deltebre, amb motiu de la festa de l’Arròs, hi tenen lloc les curses de barques de perxar. En l’àmbit marítim, la Federació Catalana de Vela organitza la Copa Catalana de vela llatina, així com trobades d’aquest tipus d’embarcacions per tot el litoral català.

Les curses amb animals domèstics també se celebren habitualment durant les festivitats catalanes. Per Sant Antoni, a tot Catalunya s’organitzen diverses curses de cavalls, matxos i rucs. Destaca la Corrida de Puig-reig, les curses d’Ascó i el cós o les curses hípiques de Vila-seca. També se celebren curses de cavalls i rucs a la festa del Cavall del Lluçanès o curses amb tot tipus d’èquids a la festa dels Traginers de Balsareny. En l’àmbit competitiu, diverses entitats i institucions organitzen curses de cavalls, com la Federació Catalana d’Hípica, l’Ajuntament de la Sénia durant la festa major o l’Associació Amics del Cavall del Baix Camp.

Les curses d’interès institucional, pedestres, nàutiques o amb animals, són aquelles que han rebut un reconeixement institucional, entre altres coses, pel fort arrelament popular. L’any 2005 la festa de Sant Antoni d’Ascó, que inclou curses de cavalls, matxos i rucs, fou declarada festa d’interès etnològic de la Ribera d’Ebre. L’any 2010 fou reconeguda com a festa patrimonial d’interès nacional. D’altra banda, la festa major de Sant Bartomeu, de Prat de Comte, inclou curses pedestres, d’ous, de taleques i del cresol i fou declarada festa d’interès comarcal l’any 2001.