futtennis

Altres esports de pilota o bola

El futtennis es juga amb una pilota de futbol en una pista amb una xarxa que divideix en dos el camp de joc

Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes

Esport practicat entre dos equips consistent a fer passar una pilota al camp contrari per damunt d’una xarxa utilitzant qualsevol part del cos a excepció de mans i braços.

Combina les habilitats del futbol, del tennis i del voleibol. L’objectiu és aconseguir que l’equip rival no pugui retornar la pilota. A l’hora de fer la recepció, l’equip que disputa la pilota pot deixar-la botar un cop al terra. En competicions femenines o de base pot botar fins a dues vegades. Posteriorment, l’equip que té la possessió de la pilota pot fer fins a tres tocs abans de retornar-la a l’altra banda de la xarxa. Es juga individualment i en les modalitats de dobles i triples, i es pot jugar tant a l’interior com a l’exterior. És practicat especialment per jugadors de futbol per millorar la tècnica i el control de la pilota.

El futtennis començà a practicar-se a l’antiga Txecoslovàquia l’any 1922. Fou introduït a manera d’entrenament per l’equip de futbol de l’Slavia de Praga. El 1940 es creà el primer reglament i a partir de llavors s’organitzaren diverses competicions, celebrades fins el 1948. Posteriorment s’organitzà el Tournament of Old Wanderers (1953-61). El 1961 fou acceptat com a esport per la Czechoslovak Sports Organisation i el 1962 es creà la primera lliga oficial del país. Al febrer del 1987 es creà l’Associació Internacional de Fut-Tennis (IFTA), incloent inicialment Suïssa, Anglaterra, Itàlia, Alemanya i Romania. El 2004 passà a denominar-se Federació Internacional d’Associacions de Fut-Tennis (FIFTA). El 1991 s’organitzà el primer Campionat d’Europa i el 1994 el primer Campionat del Món. La Copa d’Europa de clubs s’organitza des del 1996. A causa d’algunes discrepànices amb la FIFTA, alguns països l’abandonaren i el 2010 crearen l’Associació Europea de Futnet (EFTA), a Marsella, i la Unió Internacional de Futnet (UNIF), a Ginebra. El futtennis es practica especialment als països de l’Europa de l’Est, a Suïssa, a França i a Turquia.

A Catalunya és habitual veure el futtennis en les sessions d’entrenament de molts equips de futbol. Al principi del 2009 es fundà l’Associació Fut-Tennis Catalunya (AFTEC), impulsada per Albert Pastor, i al maig del mateix any fou acceptada com a membre de la FIFTA. També el 2009 fou reconegut com a esport a Catalunya i l’AFTEC rebé l’insignia d’or de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes. El primer club català fou l’Associació Espotiva Union 7, del Prat de Llobregat, fundat al final del 2009. El 2010 l’AFTEC participà com a membre fundador en la constitució de l’EFTA i de l’UNIF, amb la intenció de crear una selecció catalana de futtennis. Poc després, però, se’n desvinculà i perdé l’embranzida tant en l’àmbit català com en l’internacional.