imatge submarina

Fotografia
Cinematografia
Submarinisme

Susi Navarro, fotògrafa submarina que ha format part de la selecció catalana d’imatge submarina

FECDAS / Àlex Terricabris

Activitat subaquàtica que inclou les modalitats de fotografia i vídeo submarí.

La fotografia submarina (o fotosub) consisteix a fotografiar el desenvolupament complet o parcial d’una immersió. Es realitzen proves d’ambient, de fauna i de macrofotografia. El vídeo submarí (o videosub) consisteix en la realització d’un audiovisual a través d’imatges de vídeo capturades durant una immersió. També existeix l’especialitat de fotografia submarina en apnea, que es basa a fotografiar tantes espècies de peixos com sigui possible a pulmó lliure en un temps determinat.

El pioner de la fotografia subaquàtica fou el naturalista francès Louis Boutan al final del segle XIX, tot i que el 1856 l’anglès William Thompson ja havia realitzat la primera fotografia sota l’aigua. El 1926 William Harding Longley i Charles Martin obtingueren les primeres fotografies submarines en color, publicades el 1927 al National Geographic. El primer vídeo subaquàtic fou realitzat per Hans Hass l’any 1940, si bé el 1915 John Ernest Williamson havia aconseguit una seqüència d’imatges submarines en moviment. El 1955 l’equip de Jacques-Yves Cousteau dissenyà la Calypso-Phot amfíbia, que es comercialitzà els anys seixanta i que fou un gran pas en l’evolució de la fotografia submarina. El 1959 es fundà la Confederació Mundial d’Activitats Subaquàtiques, reguladora de les competicions internacionals d’imatge submarina. La popularització de la fotografia submarina durant la dècada de 1980 feu que s’organitzessin nombrosos concursos internacionals, entre d’altres, el Photosub Internacional de Cuba, creat el 1982, o l’Obert Fotosub Isla del Hierro, creat el 1996. El primer Campionat del Món de fotografia submarina se celebrà el 1985, i el primer de vídeo submarí, el 2010.

A Catalunya, un dels primers contactes amb la fotografia submarina es produí en l’exposició realitzada al Congrés Mundial d’Activitats Subaquàtiques de Barcelona (1960). Eduard Admetlla fou el pioner català de la fotografia i el vídeo submarí, i els anys seixanta ja rodà els seus primers films subaquàtics. El 1971 el Centre de Recuperació i d’Investigacions Científiques (CRIS) de Barcelona organitzà el primer Concurs Internacional de fotografia submarina d’Espanya, denominat Trofeu CRIS Estrella d’Or. Posteriorment s’organitzaren altres concursos, com el del Saló Nàutic Internacional de Barcelona, el del SES de Tarragona, el de l’Unisub Sabadell o el del CAS Costa Brava, popularitzats durant la dècada de 1980. La primera Biennal Internacional Bifosub, a càrrec del Club de Mar CRIS de Terrassa, s’organitzà el 1980. Francisco Fraile fou un dels fotògrafs més destacats de l’època i l’impulsor del primer Campionat d’Espanya (1986) a les illes Medes. Al principi dels anys noranta s’organitzaren les primeres competicions estatals de fotografia submarina en apnea, i el 1998, la de vídeo. Des del 2003 té lloc el festival internacional Medes, Imatge i Medi Ambient (MIMA), que inclou l’Obert Internacional de fotografia submarina, i que fou creat el 2001 amb el nom de Setmana de la Imatge Submarina. D’altra banda, Catalunya ha acollit dues edicions del Campionat del Món de fotografia submarina, a Cadaqués (1987) i l’Estartit (2005). La Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques regeix les proves d’imatge submarina de Catalunya. La selecció catalana és una de les més premiades al Campionat d’Espanya per autonomies. En fotografia, han destacat Xavier Safont o Jaume Minguell; en fotografia en apnea, Manel Llenas, Josep Clotas, Enric Díaz, David Mandos o Susi Navarro, i en vídeo, Carles Virgili, Josep Lluís Cubells i el seu fill Marc Cubells. Alguns clubs catalans que han organitzat proves de la Copa Catalana o del Campionat de Catalunya d’imatge submarina són, l’SPAS de Mataró, el Club Skaphos Sub, el CN Estartit, el Club GEAS de l’Empordà, el Mola Mola Club de Blanes, l’Acesub de Girona, el Club SASBA de Badalona, el CE Minisub de Roses, el CE Ictinio o el Club Subaquàtic Pallars.