Maria Estorach Pons

(Tortosa, 1927 — Mataró, Maresme, 26 d’octubre de 2014)

Escaladora.

S’inicià en l’escalada al Club Excursionista de Gràcia (CEG) i formà part del Grup Especial d’Escalada (GEDE), la secció d’escalada d’aquest club. També fou membre del Grup d’Alta Muntanya (GAM) i del Centre Acadèmic d’Escalada (CADE), grups d’escalada del Club Muntanyenc Barcelonès (CMB) i del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), respectivament.

A Montserrat protagonitzà primeres ascensions femenines a roques com ara el Timbaler del Bruc, el Queixal, el Ninet, la roca de la Maranya, l’agulla del Pas del Príncep, el Taxi o el Tub, entre els anys 1946 i 1948, acompanyada dels seus germans, els també escaladors Josep i Francesc Estorach. Amb ells dugué a terme importants ascensions al Pedraforca i als Encantats. En destaquen la primera ascensió hivernal de la paret NE del Pollegó Superior i la travessa de la cresta dels Cabirols fins al Calderer, realitzades els dies 23 i 24 de gener de 1946, respectivament, i la repetició de la via Boix-Costa-Balaguer, a la paret NW de l’Encantat Petit, completada el 24 de juliol de 1950.

L’any 2013 s’inaugurà un rocòdrom a Vilassar de Dalt (Maresme) amb el nom de Germans Estorach, en homenatge a Francesc, Josep i Maria Estorach, escaladors pioners durant la dècada de 1940.