motopolo

Motociclisme
Altres esports de pilota o bola

Partit de motopolo els anys vuitanta

FMG LAS TORTUGAS

Esport practicat entre dos equips de sis jugadors en què els participants, pilotant unes motocicletes especials, han d’impulsar una pilota amb qualsevol part de la moto o del cos (llevat dels braços)

per tal de fer-la entrar a la porteria contrària.

També conegut com motoball, s’originà a Anglaterra durant la dècada de 1920. Al final de la dècada es creà la Lliga i la Copa Anglesa, on destacaren equips com el Wolverhampton Motor Cycle Football Club o el Coventry MCFC. El 1930 s’importà a França i Alemanya, però no fou fins després de la Segona Guerra Mundial que es consolidà com a esport, i durant la dècada de 1960 es popularitzà per tot Europa. Poc després l’interès decaigué i Anglaterra deixà de practicar-lo, però durant la dècada de 1980 tingué un repunt de popularitat i agafà notorietat especialment a Rússia. El primer Campionat d’Europa tingué lloc el 1982. Els dominadors del motopolo en l’àmbit mundial són Rússia i França, seguits d’Alemanya, Holanda i diversos països de l’Europa de l’Est. Alguns dels clubs més destacats d’Europa són els francesos Camaret-sur-Aigues, Troyes i Valréas o l’alemany MSC Taifun Mörsch.

El primer partit de motopolo de Catalunya es disputà a Barcelona l’any 1929 protagonitzat per membres del Motorista Club Barcelona, si bé aquest esport no prengué rellevància fins al final de la dècada de 1950. En aquella època es començaren a organitzar partits d’exhibició entre equips com el Biela Club de Manresa, l’escuderia Derbi del Moto Club Martorelles, on jugava Pere Pi, la Penya Motorista Medio Gas d’Esparreguera o el Grupo Deportivo Guzzi. Els torneigs i les exhibicions se celebraven en places de toros i camps de futbol. Alguns dels més concorreguts foren el torneig organitzat pel Mundo Deportivo al camp del CE Europa (1960) o el que tingué lloc a l’Estadi de Montjuïc durant les festes de la Mercè (1964). Poc després la seva pràctica decaigué, però al començament de la dècada de 1980 es popularitzà de nou, sobretot per acció del Moto Club Esplugues, l’any 1977. La Reial Federació Motociclista Espanyola organitzà la primera edició de la Copa d’Espanya de motoball l’any 1984. Hi participaren sis clubs, tots catalans: el Moto Club Esplugues, que resultà vencedor, l’Argentona, el Club-80, el Kilómetro 2, el Doble Rueda i l’Autofito. La segona i última edició també la guanyà el MC Esplugues (1985), equip que al mateix any es proclamà campió d’Europa en representació de l’Estat espanyol. Un dels pilots destacats fou Martí Gelabert, responsable i capità de l’equip. Al principi de la dècada de 1990 la pràctica del motopolo desaparegué de Catalunya.