Abdal·là II de Jordània

(Amman, 30 de gener de 1962)

Abdal·là II de Jordània

© OTAN

Rei de Jordània.

Primogènit de Hussein I de Jordània, estudià a les universitats d’Oxford (Gran Bretanya) i Georgetown (EUA) i a l’acadèmia militar britànica de Sandhurst, on es graduà el 1980. Oficial a l’exèrcit jordà des del 1984, el 1993 ascendí a coronel. En 1994-99 fou cap de les Forces Especials Jordanes. El 1999, pocs dies abans de morir, Hussein el nomenà hereu. Fou coronat el mateix any.

Continuà la política del seu pare en qualitat de mitjancer del conflicte israelianopalestí, i dugué a terme acostaments a Síria i l’Iraq. Reforçà les bones relacions amb els palestins de Jordània a través del seu matrimoni amb la palestina Rània Yassin (Kuwait, 31 d’agost de 1970).

Després dels atemptats de l’11 de setembre de 2001 fou un dels més estrets col·laboradors dels EUA als estats àrabs, i reprimí durament el fonamentalisme islàmic, malgrat l’hostilitat de la població. Tot i que des de l’inici del seu mandat es comprometé a enfortir la democràcia, les eleccions legislatives del 2003 estigueren estrictament controlades per la monarquia. Els anys successius Abdal·là ordenà diverses remodelacions del govern.