àcid lipoic

m
Química

Derivat organosofrat de l’àcid octanoic, també denominat àcid α-lipoic, àcid alfa-lipoic i àcid tiòctic.

El carboni 6 és quiral, la qual cosa fa que hi pugui haver dos enantiòmers: l’àcid R-(+)-lipoic i l’àcid S-(-)-lipoic. A la natura només existeix l’enantiòmer R-(+). A l’organisme es troba lliure en forma d’àcid lipoic i àcid dihidrolipoic, la forma reduïda, però una part significativa està unida a complexos enzimàtics mitocondrials, com ara el complex enzimàtic de la piruvat deshidrogenasa, el complex enzimàtic de l’alfa-cetoglutarat deshidrogenasa i tres complexos enzimàtics que intervenen en el catabolisme dels aminoàcids ramificats. L’organisme el sintetitza i a la natura es troba a la carn vermella, els espinacs, el bròquil, les patates, les pastanagues, la remolatxa i el llevat. Per les propietats reductores de l’àcid dihidrolipoic, es ven com a complement alimentós antioxidant.