àcid rosmarínic

àcid (2S)-3-(3,4-dihidroxifenil)-2-[(E)-3-(3,4-dihidroxifenil)prop-2-enoil]oxipropanoic
C18H16O8 (fórm.)
m
Química

Polifenol derivat de moltes plantes comunes de la família de les labiades (romaní, sàlvia, orenga, alfàbrega, marduix, farigola, menta, lavanda, perilla i tarongina, entre d’altres).

Es tracta d’un èster de l’àcid cafeic amb l’àcid 3,4-dihidroxifenil làctic amb acció antiinflamatòria i antial·lèrgica. La seva activitat antioxidant és més elevada que la de la vitamina E i elimina les espècies d’oxigen reactiu (ROS) i, probablement, espècies de nitrogen reactiu (RNS), cosa que redueix el risc de càncer i altres malalties inflamatòries i al·lèrgiques. Alguns dels efectes de l’àcid rosmarínic podrien estar relacionats amb la prevenció de modificacions epigenètiques i amb el seu efecte sobre factors de transcripció.