Al-Šabāb

Al-Xabab

Organització terrorista fonamentalista islàmica sorgida a Somàlia.

El seu nom significa 'Joventut' en àrab. Nasqué l’any 2006 a partir de l’escissió de la Unió Islàmica durant el conflicte que enfrontà aquesta organització amb l’exèrcit etiòpic en la incursió progovernamental a Somàlia. Manté un enfrontament armat amb el feble govern de Muqdiisho secundat pels Estats Occidentals i la Unió Africana.

Controla extenses zones del país, i arribà a emparar-se de la capital i de la ciutat portuària de Kismaayo, d’on fou foragitada a l’agost del 2011 i al setembre del 2012, respectivament. Als territoris sota el seu domini ha imposat una aplicació estricta de la xaria. Hom estima els seus efectius entre uns 7.000 i 9.000. És liderada des del 2008 per Ahmed Abdi Godane, conegut per Mukhtar Abu Zubair, el qual el 2012 anuncià la unió d'Al-Šabāb a Al-Qā‘ida.

Des del final de la dècada del 2000 els atacs d'Al-Šabāb han traspassat les fronteres de Somàlia i s’han dirigit cap a altres estats de l’Àfrica oriental, on ha dut a terme atemptats sagnants, entre els quals cal esmentar el de Kampala (Uganda) el 2010, que causà 76 morts, i el d'un centre comercial de Nairobi (Kenya), al setembre del 2013, que en provocà 68. Aquestes atacs han propiciat reiterades expedicions de càstig kenyanes i de forces africanes multinacionals. Condemnada per l’ONU, l’únic suport explícit a Al-Šabāb és el del règim d’Isayas Afewerki d’Eritrea.