alcoholat

alcòxid
m
Química

Cada una de les sals de fórmula general ROM, obtingudes substituint per un metall l’hidrogen de l’hidroxil d’un alcohol.

Els alcoholats (dits també alcòxids ) s’anomenen fent anar seguit el nom de l’anió pel del metall, i l’anió RO es designa, sigui afegint el sufix - at al nom de l’alcohol o al del radical R, bé afegint el sufix - d al nom del grup alcoxi RO—. Així el compost C₂H₅ONa pot anomenar-se etanolat, etilat o etòxid de sodi. Els alcoholats són sòlids solubles en els alcohols i, sovint, en altres solvents orgànics. Els més coneguts són els alcalins, els alcalinoterris i els de magnesi o d’alumini. Els alcoholats són preparats fent reaccionar l’alcohol, bé amb el metall (pur o amalgamat), en medi anhidre:

bé amb un òxid:

.

El magnesi, a més dels normals, dóna també alcoholats mixtos ROMgX, preparats per reacció de l’alcohol amb un organomagnèsic mixt. Els alcoholats es descomponen en contacte amb l’aigua, regenerant l’alcohol i per acció de la temperatura, amb fragmentació de la molècula. Amb els derivats halogenats donen èters i amb els èsters malònics i β- cetònics i amb les β-dicetones, els enolats corresponents. En nombroses reaccions actuen com a agents de condensació (condensació de cetones , reacció de Tiščenko, reacció de Meerwein-Ponndorf-Verley, etc). Llur principal ús és la síntesi orgànica.