alzina

aglaner, aulina, bellotera, glaner, Quercus ilex (nc.)

f
Botànica

Branquillons d’alzina de fulla curta

Daniel Espejo Fraga (CC BY-NC-ND 2.0)

Arbre monoic, de la família de les fagàcies, de capçada espessa, escorça clivellada i fulles d’un verd fosc, dures, petites, de marge enter o dentat, peludes pel revers, verdes tot l’any; el fruit, la gla, mai no té esquames punxants a la cúpula.

A les comarques de llevant del Principat i a les Balears, s’hi fa l'alzina de fulla llarga (Q. ilex, subespècie ilex), de fulles més aviat llargues i estretes, i capçada d’un verd fosc; a les comarques de l’interior del Principat, al País Valencià, i també a les Balears, hi viu l'alzina de fulla curta o carrasca (Q. ilex, subespècie rotundifolia), de fulles amplament el·líptiques, força peludes, capçada d’un verd cendrós, i glans especialment dolces, comestibles per al bestiar i àdhuc per a l’home.

L’alzina, un dels arbres més representatius de la regió mediterrània septentrional, sol viure a les planes i muntanyes de la terra baixa, on s’erigeix en l’element dominant de la comunitat anomenada alzinar.

Troncs d’alzines

© Xevi Varela

La fusta de l’alzina, molt dura, és emprada en fusteria (eines agrícoles, rodes de carro, etc.), en l’obtenció de carbó i de productes químics (destil·lació). De l’escorça hom extreu tanins, d’interès en adoberia. Sovint, hom cultiva l’alzina, també, com a arbre ornamental.