ametlla

almendra (es)
almond (en)
f
Economia
Agronomia

ametlla

© Fototeca.cat

Llavor, comestible, de l’ametller.

Les ametlles, crues o cuites (torrades, garapinyades, etc.), tenen usos culinaris diversos (picades, romesco, etc.), són emprades en pastisseria en la preparació de moltes especialitats (menjar blanc, ametllat, massapà, etc.), i intervenen com a element primordial en l’elaboració de diverses begudes refrescants o substitutives (orxata d’ametlles, llet d’ametlles). Per la seva riquesa en olis i greixos vegetals (60-67%) resulten un producte alimentari de primer ordre i la indústria farmacèutica les utilitza en la fabricació de cremes i colcrems (cosmètics, ungüents contra les cremades, etc.). La closca de l’ametlla (ametlló) és aprofitada com a combustible (calefacció, etc.).

L’ametlla és, segurament, entre les anomenades fruites seques, la que té una més alta cotització al mercat internacional pel seu elevat poder alimentari; hom la consumeix en forma directa i serveix de base a un sector de la indústria alimentària com és ara la fabricació de torrons, per la qual cosa el conreu de l’ametlla és remunerador. La seva major àrea de conreu és la conca mediterrània.

Als Països Catalans, el País Valencià és el que té la producció més gran i és un dels productes bàsics d’exportació. Les comarques meridionals, especialment la foia de Xixona i el Camp d’Elx, foren, fins a la meitat del segle XX, la més gran zona de conreu i gaudeixen de fama per la qualitat de la producció. Les comarques castellonenques són on l’ametller tingué el major creixement ja que representa aproximadament el 30% de la producció dels Països Catalans. A les Balears, a la darreria del s. XIX l’ametller començà a tenir importància, i esdevingué l’arbre de Mallorca per excel·lència; el creixement de la producció, que fou molt fort fins a la Primera Guerra Mundial, ha anat minvant, excepció feta d’alguna collita extraordinària, com és ara ala del 1966. Les principals comarques de les Balears que conreen l’ametller es troben a Mallorca —Inca, la Pobla, Mur, Manacor—. En general, ha estat un conreu poc atès i amb un excés de varietats. L’associació de la major part dels exportadors balears ha estat positiva en el terreny de l’especialització. Al principat, les Garrigues, l’Urgell, la Segarra, el Baix Camp i el Priorat són comarques productores importants. Reus és el principal mercat de la península Ibèrica, des del qual hom exporta anualment al voltant del 25% del comerç mundial d’ametlles.

Composició de diferents tipus d’ametlles

aigua % proteïnes g lípids g glúcids totals g glúcids no digeribles g cendres g calci mg fòsfor mg ferro mg sodi mg potassi mg magnesi mg Vit A UI tiamina mg riboflavina mg niacina mg àcid ascòrbic valor fuel cal
seques 4,7 18,6 54,2 19,5 2,6 3,0 234 504 4,7 4 773 270 0 0,24 0,92 3,5 tra 598
ametlles torrades 0,7 18,6 57,7 19,5 2,6 3,5 235 504 4,7 198 773 - 0 0,05 0,92 3,5 0 627
ametlles garapinyades 2,3 7,8 18,6 70,02 0,9 1,1 100 166 1,9 20 255 - 0 0,05 0,27 1,0 0 456
g/100 g