amidasa

f
Bioquímica

Enzim que hidrolitza enllaços amídics.

L’acilamid amidohidrolasa hidrolitza les monocarboxilamides a àcids monocarboxílics i amoníac. En els extrets del llevat Torula utilis es troba una amidasa que hidrolitza les amides acètica, propiònica i làctica. En teixits animals hom ha observat la presència d’amidases que hidrolitzen la benzamida, la p -nitrobenzamida i l’acetanilida. Entre les amidases bacterianes destaca la penicil·linasa , la qual trenca l’enllaç CO—NH de l’anell tetraβ-lactàmic de la penicil·lina i allibera àcid penicil·loic. Del ronyó del porc ha estat purificada una aminoacidoamidasa que actua sobre la leucinamida, alaninamida, fenilalaninamida, prolinamida, etc. La ϖ-amidasa [ϖ-amidodicarboxilatoamidohidrolasa] hidrolitza els àcids ϖ-amidodicarboxílics a àcids dicarboxílics i amoníac; actua sobre la glutaramida, la succinamida i llurs derivats α -oxo . La α -oxoàcido ϖ -amidasa ha estat purificada a partir de fetge de rata. L' asparaginasa i la glutaminasa són dues amidases que es caracteritzen per llur acusada especificitat. Actuen només, respectivament, sobre l’asparagina i la glutamina. Altres enzims, com els proteolítics, tenen també acció amidàsica: la tripsina escindeix la benzoïl-argininamida, la leucinaminopeptidasa hidrolitza la leucinamida, i la carboxipeptidasa és activa sobre la benzoïl-tirosinamida.