aminopeptidasa

f
Bioquímica

Nom genèric dels enzims proteolítics d’origen gastrointestinal que hidrolitzen pèptids, i que es caracteritzen pel fet de catalitzar la hidròlisi dels enllaços peptídics adjacents al grup α-amino lliure del pèptid damunt el qual actuen.

Aquesta propietat que els fa molt útils per a establir la seqüència dels aminoàcids d’una molècula proteica. Gairebé tots són metal·loenzims i diversos d’entre ells són activats pels ions manganès, magnesi, cobalt i zinc. Les aminopeptidases comprenen l' aminoacil-oligopèptidohidrolasa, l' aminoacil-dipèptidohidrolasa i la leucin-aminopeptidasa. El primer d’aquests enzims actua sobre diversos oligopèptids provocant la reacció:

i és actiu també sobre dipèptids i tripèptids. El segon hidrolitza només tripèptids:

i és actiu també sobre dipèptids i tripèptids. El segon hidrolitza només tripèptids:

La leucinaminopeptidasa, que és estimulada pel manganès, actua preferentment sobre els pèptids on el grup amínic lliure pertany a la L-leucina. Les aminopeptidases segregades per la mucosa intestinal completen, en el curs de la digestió, l’acció dels enzims proteolítics pancreàtics (tripsina, quimotripsina i carboxipeptidasa), i provoquen la hidròlisi dels pèptids produïts en la degradació proteolítica parcial de les proteïnes dels aliments.

La leucinaminopeptidasa, que és estimulada pel manganès, actua preferentment sobre els pèptids on el grup amínic lliure pertany a la L-leucina. Les aminopeptidases segregades per la mucosa intestinal completen, en el curs de la digestió, l’acció dels enzims proteolítics pancreàtics (tripsina, quimotripsina i carboxipeptidasa), i provoquen la hidròlisi dels pèptids produïts en la degradació proteolítica parcial de les proteïnes dels aliments.