anàlisi de fertilitat

f
Agronomia

Tipus d’anàlisi que permet de valorar la capacitat d’un sòl per a subministrar elements nutritius essencials en quantitats, formes i proporcions adequades per al correcte creixement i desenvolupament dels conreus donat un determinat objectiu de producció.

Consta de les etapes següents: obtenció de la mostra al camp, preparació de la mostra per a la seva anàlisi, anàlisi pròpiament dita i la seva interpretació. Un cop s’ha interpretat l’anàlisi es poden establir recomanacions de fertilització. L’anàlisi del sòl fa referència a la terra fina (partícules de diàmetre inferior a 2 mm). Els paràmetres que se solen determinar són: textura, contingut de matèria orgànica, contingut de carbonats —total i de la fracció de diàmetre inferior a 0,05 mm (calcari actiu)—, pH (aigua o clorur potàssic), conductivitat elèctrica (extracte aquós 1/5 o bé extracte de pasta saturada) i capacitat d’intercanvi catiònic (CIC). Quant a elements nutritius, se solen determinar els nivells de nitrogen mineral, fòsfor, potassi i magnesi assimilables pel cultiu. Per a poder interpretar l’anàlisi cal conèixer com s’ha realitzat. A Espanya existeixen mètodes oficials d’anàlisi de fertilitat (Mètodes oficials d’anàlisi de sòls i aigües, ministeri d’agricultura, pesca i alimentació).