Andrej Rubl’ov

Andrei Rubliov
(?, 1360 — Moscou, 1430)

El Salvador (~ 1400), icona d'Andrej Rubl’ov

© Fototeca.cat

Pintor d’icones rus.

Monjo del monestir de la Santíssima Trinitat de Zagorsk (Sergiev Posad), on fou deixeble de sant Sergi de Radonež, passà després al de Sant Andrònic, de Moscou, on hi ha la seva tomba. Sense abandonar els cànons tradicionals, sabé imprimir a les seves icones un alè de dolcesa i d’humanitat, enfront de l’hieratisme de la iconografia bizantina, que el convertí en l’exponent màxim de l’art iconogràfic rus.

Realitzà els frescs que decoren l’interior de la catedral de la Dormició (Uspenskij sobor) a Vladimir i de la catedral de l’Anunciació (Blagoveščenskij sobor) al Kremlin de Moscou, aquests en col·laboració amb Teòfanes el Grec. Pintà també l’iconòstasi de la catedral de la Dormició de Zvenigorod.

Hom en conserva també icones isolades (conservades a la galeria Tret'akov, de Moscou, i a Vladimir), com és ara: El Salvador (~1400), L’arcàngel sant Miquel (~1400) i, sobretot, La Trinitat (~1411), la seva obra més famosa per la seva composició circular, per la delicadesa de traç i per la bellesa dels colors, sobretot els blaus.