Andreu Martí Pineda

(Xàtiva, Costera, ? — València, aprox. 1566)

Poeta.

El 1512 era ja notari; s’aveïnà a València. Fou membre del consell general de València els anys 1528, 1538 i 1547. El 1535 fou nomenat notari examinador.

Participant assidu als certàmens valencians, el 1532 obtingué el primer premi al certamen poètic valencià de Santa Caterina: hi presentà tres composicions religioses en el gris estil teologicopopular, una d’elles en castellà i dues fora de concurs (a la devoció), en honor de la Puríssima Concepció.

D’un estil similar és la seva Contemplació en honor i reverència de les set vegades que el nostre redemptor Jesús escampà la sua preciosíssima sang (1521). Tot i això, és més interessant la seva poesia profana. En aquest sentit, es pot esmentar la seva sentència —d’un to més emfàtic, llatinitzant i magistral—, la major part en codolades, en el debat poètic entre Jaume Siurana i Lluís Joan Valentí, intitulat Procés o disputa de vídues i donzelles (València 1561), inclosa en l’edició de L’Espill de Jaume Roig del 1561.

D’entre les seves obres circumstancials, com les estrofes que dedicà a Joan Ferrandis d’Herèdia i que aquest publicà en les seves Obras, cal destacar els Consells i bons avisos dirigits a una noble senyora valenciana novament casada (València sd) i Escriu... a un son amic novament casat (València sd), escrites en fàcils quintets, en un to satíric i interessant com a quadre de costums de la vida quotidiana, en un llenguatge ric d’expressions populars i ple de vivacitat.

Bibliografia

  • Graullera, V. i Moróder, C. (1988): “Andreu Martí Pineda, notario y poeta valenciano del XVI”, dins Homenatge al doctor Sebastià Garcia Martínez. València, Generalitat Valenciana. Conselleria de Cultura, Educació i Ciència / Universitat de València, I, p. 375-385
  • Martínez Romero, T. (2001): “L’obra profana d’Andreu Martí Pineda”. L&L, 12, p. 77-104