Andreu Mas-Colell

(Barcelona, 29 de juny de 1944)

Andreu Mas-Colell

© Universitat Pompeu Fabra

Economista i polític.

Trajectòria acadèmica i professional

Estudià ciències econòmiques a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1966 a la Universitat de Valladolid. Posteriorment amplià estudis a la Universitat de Minnesota (EUA), on es doctorà l’any 1972.

Professor ajudant i successivament assistent i catedràtic del departament de matemàtiques i economia de la Universitat de Berkeley (1972-81), catedràtic d’economia a la Universitat de Harvard (1981-96), i des del 1995 del departament d’economia de la Universitat Pompeu Fabra, ha estat professor visitant en diverses universitats.

Ha estat Sloan Fellow i Guggenheim Fellow, editor del Journal of Mathematical Economics (1985-88), i d’Econometrica (1988-92), membre de l’Econometric Society, que presidí el 1993, membre associat estranger de la  National Academy of Sciences dels EUA (1997) i membre honorari estranger de l’American Economic Association, membre de l’Executiva de la International Economic Association, president de l’Associació Espanyola d’Economia i president de l’European Economic Association (2006).

És membre de l’Institut d’Estudis Catalans (2005) i de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas (2008) i ha estat membre del Consell Assessor del Servei d’Estudis de “La Caixa”, president del Consell Assessor Científic de Telefónica Investigación y Desarrollo i membre de la Junta Directiva del Cercle d’Economia. Després d’abandonar el càrrec de conseller d’economia, al juny del 2016 fou nomenat president del Barcelona Institute of Science and Technology. L’any 2021 fou nomenat president del consell editorial del diari Ara.

Càrrecs polítics

De l’any 2000 al 2003 fou conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, i posteriorment assumí el càrrec de secretari general del Consell Europeu de Recerca (ERC) per al període 2009-11. Al desembre del 2010 fou nomenat conseller d’Economia del Govern presidit per Artur Mas i Gavarró. Des d’aquest càrrec esdevingué el principal responsable de les directrius del Govern per a superar la difícil situació de les finances de la Generalitat i alhora fer front a la crisi econòmica. Amb aquest objectiu, al gener del 2011 designà un Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) format per reconeguts experts. Després de les eleccions anticipades al Parlament de Catalunya del novembre del 2012 tornà a ocupar el mateix càrrec en el govern, que exercí fins al gener del 2016.

Publicacions

És autor de més d’un centenar de treballs d’investigació sobre temes diversos, entre els quals cal esmentar la teoria abstracta de l’equilibri general, l’estructura dels mercats financers, les  polítiques de preu per a empreses públiques i la teoria de jocs d’estratègia.

És autor del llibre The Theory of General Economic Equilibrium: A Differentiable Approach (1985) i coautor del llibre de text de postgrau Microeconomic Theory (1994). L’any 2018 publicà Turbulències i tribulacions. Els anys de les retallades (amb Albert Carreras i Ivan Planas), una crònica sobre els quatre anys al front de la conselleria d’economia (2011-15).

Guardons i distincions

Ha rebut, entre d’altres, el premi Rey Juan Carlos I d’economia (1988), la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1990), el premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1994), el Premio Nacional de Investigación Pascual Madoz (2006), la Creu de Sant Jordi (2006), el Reconeixement al Progrés Empresarial de la CECOT (2008), el premi Cercle d’Economia (2008),el Premio Fundación BBVA Fronteras del Conocimiento en Economía, Finanzas y Gestión de Empresas --compartit amb H. Sonnenschein-- (2009) i el premi Ramon Trias Fargas (2017).

És doctor honoris causa per les universitats d’Alacant, de Tolosa, HEC (París), la Universidad Nacional del Sur (Argentina) i la Universitat de Chicago.