Àngel Ros i Domingo

(Lleida, Segrià, 9 d’agost de 1952)

Àngel Ros

Polític.

Llicenciat en ciències físiques per la Universitat de Barcelona, doctor en informàtica per la Universitat Politècnica Madrid i màster en administració d’empreses per l’Institut d’Empresa de Madrid. Fou cap dels serveis d’Informàtica de l’Ajuntament de Lleida, gerent del Centre Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Madrid, coordinador dels Serveis d’Informació de l’Ajuntament de Barcelona i ocupà càrrecs directius a les empreses San Miguel i Coca-Cola. Exercí també la docència universitària: professor de física a la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida, d’enginyeria informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya, i d’ESADE. És professor titular d’enginyeria informàtica a la Universitat Ramon Llull.

Inicià l’activitat política els anys setanta quan, a través del PSUC, es vinculà al moviment universitari. Militant del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) des del 1979, la dècada de 1970 fou membre de les executives locals de Lleida, de les federacions de Lleida i Barcelona i membre del Consell Nacional del PSC. L’any 2003 formà part de la llista municipal de la ciutat de Lleida, i el gener del 2004 rellevà Antoni Siurana i Zaragoza a l’alcaldia. Els anys 2007 i 2011 revalidà el càrrec amb majoria absoluta, que perdé en les eleccions del maig del 2015. Tot i això, continuà com a alcalde al capdavant d’un govern en minoria.

Davant del moviment independentista català, bé que inicialment es mostrà crític amb la direcció del PSOE de no donar suport a la petició del Parlament de Catalunya al Congrés per a convocar una consulta sobre la independència de Catalunya (cosa que determinà el gener del 2014 la seva renúncia a l’escó, que ocupava a la cambra catalana des del novembre del 2012), posteriorment s’alineà amb les tesis oficialistes del PSC, posicionament fet explícit poc després de la seva quarta investidura amb el pacte de govern amb Ciutadans. President del PSC des del juliol del 2014 en la nova executiva encapçalada per Miquel Iceta, el juliol del 2018 renuncià a ser candidat a la reelecció a l’alcaldia de Lleida i fou nomenat ambaixador espanyol a Andorra.