Anguilla

Anguilla La badia de Shoal

Illa de les Petites Antilles, la més septentrional de les illes de Sobrevent, que constitueix una dependència de la Gran Bretanya. El territori també comprèn l’illa de Sombrero i molts illots deshabitats. La capital és The Valley.

Anguilla és una illa plana on predominen les calcàries miocèniques, té un llac salí al mig i, a la costa sud, hi ha esculls de corall. L’economia és basada en l’agricultura (cotó i sisal), la copra, l’explotació de sal i fosfats, la pesca i la ramaderia ovina, bé que el turisme és un altre recurs important.

Descoberta per Colom l’any 1493, des del 1650 fou ocupada pels anglesos i administrada com a part de les illes de Sobrevent. El 1967 Saint Christopher, Nevis i Anguilla esdevingué estat associat a la Gran Bretanya. Els anguillans, però, refusaren el govern de Saint Christopher i proclamaren unilateralment la secessió. Després de la intervenció de les forces britàniques (1969), es convertí, de fet, en una dependència d’administració separada (1971); aquest estatus fou formalitzat el 1980 amb l’Anguilla Act.