art polonès

m
Art

art polonès Retaule major de la Kósciól Mariacki, obra de Veit Stoss

© Fototeca.cat

Art desenvolupat a Polònia.

Té fortes influències de l’art occidental i de l’art bizantí rus. Bé que hom construí alguna església preromànica, com la dels sants Fèlix i Adaucte a Cracòvia (966), les primeres manifestacions importants de l’art polonès daten d’època romànica. És en aquest moment que els monjos cistercencs d’origen francès fundaren nombrosos monestirs, que tingueren una gran influència, mentre s’estenia també la de les construccions fetes pels ordes militars alemanys; de les construccions romàniques cal esmentar l’església de Kościół Mariacki a Cracòvia.

El primer edifici purament gòtic és la catedral de Cracòvia (1322-46), on no s’utilitza el sistema de sosteniment a base d’arcbotants i contraforts, sinó que es reforcen els murs, característica de l’escola gòtica de Cracòvia fins al segle XIV. L’escultura tingué la seva màxima expressió en l’obra de Veit Stoss: Retaule major de la Kościół Mariacki a Cracòvia. Aquesta ciutat fou un important centre humanista durant el Renaixement, i hi treballaren nombrosos arquitectes italians, que també treballaren en altres llocs, com Battista de Lugano, que feu la Casa de la ciutat de Poznań. En escultura es destaca Jan Michałowicz, anomenat el Praxíteles polonès; la seva obra cabdal és la figura jacent de Sjytek Jordan a Cracòvia.

La primera església barroca d’estil jesuític és la de Sant Pere i Sant Pau a Cracòvia. Durant l’etapa barroca, el país absorbí un gran nombre d’arquitectes italians, alemanys i holandesos; Solari feu l’església de Santa Anna a Cracòvia, i són també d’arquitectes italians els palaus de Joan III Sobieski a Wilanóv —a Varsòvia— i Wilno. El 1768 el rei Estanislau August cridà a la cort el pintor venecià B. Belloto, que visqué sempre a la cort i introduí la pintura italiana en els ambients cortesans.

Al segle XIX fou molt conreada la pintura d’història; l’artista principal en fou Jan Matejko (1838-93), autor d’enormes composicions que evoquen moments heroics de la lluita de la nació polonesa contra els seus opressors. L’impressionisme fou conreat pels pintors J. Stanisławski i J. Malczewski.

El Modernisme arribà a través de l’escola vienesa i tingué entre els seus arquitectes Moklowski i entre els seus pintors Witkirwicz, Szymanowski, Biegas, Dunikowski i Wimulski. El cubisme tingué un apassionat conreador en la persona de T.Stażewski, l’obra del qual desembocà en l’abstracció geomètrica.

L’art modern s’estengué al segle XX a través dels grups Blok, Formiści Polscy, Grupa Krakowska i Rytm. Després del parèntesi del realisme socialista en època estalinista, l’expressió artística tendeix vers l’avantguarda.