Artur Cuyàs i Armengol

(Barcelona, 1845 — Madrid, 1925)

Periodista i escriptor.

Reclamat pel seu pare, marxà als Estats Units per col·laborar en els negocis familiars. Establert a Nova York, el 1864 era redactor de La Crónica de Nueva York, El Cronista i Las Novedades. Fou corresponsal dels diaris La Época i El Imparcial, de Madrid, Diario de Barcelona, i Diario de la Marina i La Voz de Cuba, de l’Havana, i també col·laborà a la Revista Ilustrada de México. Es mostrà partidari del domini espanyol a Cuba i s’especialitzà en assumptes econòmics i socials, sobretot en la immigració als Estats Units. Defensà Maximilià, emperador de Mèxic, que li concedí la condecoració de Nostra Senyora de Guadalupe.

Fundà i dirigí la revista catalana La Llumenera de Nova York (1874-81), il·lustrada per Felip Cusachs, una de les revistes catalanes més importants dels catalans residents a Amèrica. Fou un dels fundadors del Cercle Colón Cervantes i president de la Junta Patriótica Española a Nova York. Exercí com a agent general per a Espanya i les províncies d’ultramar del Gran catálogo ilustrado de industrias americanas. Interessat per la cultura anglosaxona i la formació de la joventut, publicà un Diccionario español-inglés e inglés-español (1876), conegut per ‘diccionari Cuyàs’.

Està considerat el primer lexicògraf que pensà a incloure la pronúncia figurada en aquesta mena de publicacions; aquesta obra ha tingut nombroses edicions i fou adoptada oficialment per les acadèmies militars i navals, les universitats nord-americanes i també a països com Cuba, Puerto Rico i Filipines. Publicà a Nova York un Estudio sobre la inmigración en los Estados Unidos (1881), The Cuban question in its true light (1895), Catálogo de industrias norteamericanas (1887), Spanish rule, in Cuba (1896), New constitutional laws for the island of Cuba (1897) i Desde México (1897) i, a Madrid, Hace falta un muchacho (1913), obra estimuladora dedicada als nois.

Com a autor teatral, cal esmentar The devil’s auction (1868), entre d’altres. Fou també compositor, fundador i animador d’entitats com la Societat Coral Catalana. Denunciat per alguns cubans, que lluitaven per l’emancipació de l’illa, i en el context de la guerra entre els Estats Units i Espanya, fou perseguit pel govern nord-americà. Es refugià a Espanya, on el govern li donà la condecoració d’Isabel la Catòlica. Després d’un viatge a la Gran Bretanya, on conegué Robert Baden-Powell, s’interessà per l’escoltisme. Instal·lat més tard a Madrid, l’any 1915, dirigí la revista El Hogar Español i promogué el moviment escolta a l’Estat espanyol. Aquest mateix any fou nomenat comissari general dels Exploradores de España.