Les assecadores, en llurs diverses concepcions, són àmpliament emprades en processos industrials i en usos domèstics; entre aquests darrers hom troba, per exemple, l’assecadora de roba. Les assecadores industrials, aparells o instal·lacions destinats a assecar diverses matèries o productes, tals com cuirs, tèxtils, productes alimentaris, químics, etc, han de resoldre operativament tres problemes fonamentals: crear les condicions termodinàmiques necessàries per a l’eliminació del líquid sense alterar les qualitats desitjades del producte que hom asseca, eliminar el vapor produït en l’assecatge i alimentar el producte humit transportant-lo eventualment a través de l’assecadora i descarregant-lo com a producte sec. Les solucions trobades han conduït a diferents tipus d’assecadores, coneguts sota diverses nomenclatures, segons la branca industrial que els empra i l’element que hom hi valora. Les formes primitives d’assecar són l’assecador a l’aire lliure i el magatzem assecador, en els quals els productes, tals com les pells, la fruita, la fusta o els gèneres tèxtils ( porxada), són col·locats en suports adequats i deixats a l’acció de l’aire ambient. Però aquest procediment és lent, perquè l’aire a temperatura ambient accepta poc vapor d’aigua (9,4 g/m3 a 10°C), tot i que aquesta capacitat augmenta considerablement per poc que augmenti la temperatura (30,3 g/m3 a 30°C). Actualment l’assecatge és efectuat, pràcticament sempre, amb aplicació artificial de la calor i movent sempre grans volums d’aire. Les assecadores són anomenades contínues quan el producte humit és incorporat contínuament al recinte d’assecatge mentre és efectuada l’operació i el producte, ja sec, és descarregat al mateix ritme. Les assecadores són anomenades intermitents o discontínues quan hom treballa en cicles carregant el recinte amb producte humit, assecant després i descarregant finalment el producte sec, i recomençant el cicle. Les contínues són més cares d’instal·lació que no pas les intermitents, però la reducció de les despeses de funcionament i la rapidesa de l’operació les fan cada vegada més aconsellables. En les assecadores directes la calor és fornida al sòlid mitjançant un corrent de gas calent (aire, vapor sobreescalfat, gasos de combustió, gasos inerts) que entra en contacte amb el producte humit, paral·lelament (en el mateix sentit o en sentit contrari) o perpendicularment a la trajectòria d’aquest producte. La calor és transmesa, doncs, per convecció, i eventualment per radiació, quan la temperatura del gas és prou alta; el vapor produït és vehiculat pel corrent del fluid assecant i abandona amb ell el recinte. Òbviament, les assecadores directes no són adequades per a treballar al buit. En les

assecadora domèstica