Atresmedia

Grup empresarial de mitjans de comunicació que fins el 2013 rebé el nom d’Antena 3.

Els seus orígens estan vinculats a l’emissora de televisió privada Antena 3, fundada el 1989 arran de la concessió d’una de les tres primeres llicències per a la televisió privada a l’Estat espanyol, i que emet des del gener del 1990. Els principals socis fundadors de l’emissora de televisió foren TISA (La Vanguardia), Antena 3 Radio, el grup PRISA, Lladró i Unipapel. El 1992 canvià l’estructura accionarial, i Banesto i el  aconseguiren el control de l’emissora, que passà a presidir Antonio Asensio, en substitució de Xavier de Godó.

El 1994 s’incorporà al canal hispanoamericà TeleNoticias juntament amb Telemundo i Reuters. Al juliol del 1997 fou adquirida per Telefónica, que n’esdevingué accionista majoritari i la gestionà a través de Telefónica Media. En aquesta etapa, l’emissora potencià els programes de testimoniatge (reality-show, programes amb entrevistes i participació del públic, etc.), les gales musicals, el cinema nord-americà, les sèries de producció pròpia d’èxit popular (Compañeros, Aquí no hay quien viva, Mis adorables vecinosEl internado) i alguns programes, com El diario de Patricia, que reberen crítiques pel seu contingut. L’any 2005 inicià, amb gran èxit, el programa Buenafuente, dirigit i presentat pel periodista i humorista Andreu Buenafuente.

El 2003, el grup Planeta comprà a Telefónica el 25,1% de la cadena per un import de 363,95 milions d’euros i el conseller delegat de Planeta, José Manuel Lara Bosch, assumí la presidència del consell d’administració del grup, que cotitza en la borsa espanyola d’ençà de l’octubre del 2003 i és present en diferents mitjans de comunicació (televisió, ràdio, cinema, internet i televisió digital terrestre). Pel que fa a la unitat de negoci de la televisió, Antena 3 TV, des dels seus inicis, és un dels canals amb més quota de pantalla a l’Estat espanyol. El 2005 inaugurà les emissions dels canals Neox i Nova, i el 2008 les de Gol Televisión. Al desembre del 2011 aprovà una fusió per absorció amb La Sexta que, modificada per la CNMV, s’inicià a l’octubre del 2012. En l’àmbit radiofònic, Onda Cero, la marca de ràdio convencional de l’empresa Uniprex, la filial de ràdio del grup, disputa també els primers llocs en el panorama radiofònic espanyol, i destaca també la radiofórmula Europa FM.

Al març del 2013 el grup adoptà el nom d’Atresmedia i anuncià una reorganització que, a grans trets, constava de cinc grans àrees d’activitat: televisió, ràdio, digital, publicitat i cinema. El 2013 els ingressos nets del grup foren de 829,3 milions d’euros. El 2015 els principals accionistes del grup eren el grup Planeta (41,7%), el grup RTL (19,1%) i Imagina Media (8,6%). Després de la mort de José Manuel Lara Bosch, al febrer del 2015 assumí la presidència del grup Josep Crehueras.