Amb la batuda, la palla resta en condicions d’ésser aprofitada per al bestiar. Els diferents sistemes tradicionals de batuda denoten la influència del clima, car la calor i l’eixutesa afavoreixen que el gra es desprengui de la pellofa. Així, en països secs i càlids és freqüent encara de batre amb cavalleries, que solament trotant sobre l’erada esgranen les espigues; en aquest cas la palla esdevé poc trossejada. En altres zones, aquest treball de les cavalleries és completat amb el pas de corrons de fusta o de pedra en forma de con truncat. Aquests sistemes foren superats fa segles pels trills (trill), molt més eficaços, que capolen la palla de manera que pugui ésser emprada com a pinso. Qualsevol d’aquests sistemes ha d’anar combinat amb la feina de bolcar l’erada per a dur a terme la batuda igualment en tot el gruix. Com a complement de la batuda per aquests procediments tradicionals sempre calen un ventament i un garbellament a fi de separar el gra net de la palla. La màquina de batre ha resolt moltes dificultats per la brevetat amb què pot ésser feta la feina.
f
Agronomia