Bauhaus

Casa de la construcció

Arxiu Bauhaus a Berlín

© Fototeca.cat

Escola de disseny fundada per Walter Gropius a Weimar el 1919.

El primer programa de l’escola defensava la supressió de les fronteres entre artistes i artesans i la substitució de la recerca individual pel treball en equip. Des del primer moment hi hagué Lyonel Feininger, l’any 1920 hi entraren Paul Klee i Oskar Schlemmer, i el 1922, Vasilij Kandinskij. L’orientació pedagògica fou obra de Johannes Itten, que preconitzava la supremacia de mitjans d’expressió sobre el tema, i la necessitat d’aprendre per l’experimentació i la pràctica. El 1923 Itten fou substituït per László Moholy-Nagy, el qual hi introduí l’esperit de recerca científica i de connectar amb la producció industrial. El 1925 la pressió dels partits de dreta al poder dificultà la vida de l’escola, que hagué de tancar. La ciutat de Dessau invità Gropius, que hi construí l’escola i les cases dels professors. El 1926 fou inaugurat el Bauhaus de Dessau, on professaren exalumnes, com Josef Albers, Marcel Breuer i Herbert Bayer.

La connexió amb la indústria l’alliberà de la dependència política. Moholy-Nagy desvetllà l’esperit creador en tipografia, fotografia, fotomuntatge, aparadors, publicitat i altres activitats relacionades amb la producció i la vida econòmica moderna. El 1928 Gropius, Breuer, Moholy-Nagy i Bayer s’establiren a Berlín. La direcció fou confiada al suís Hannes Meyer, exalumne, que introduí l’ensenyament de l’arquitectura d’acord amb els procediments de l’època revolucionària russa, el de l’urbanisme i el del disseny industrial. El 1929 fou l’apogeu; Mies van der Rohe en prengué la direcció el 1930. Amb ell, l’arquitectura fou la disciplina sobresortint. El 1931 els nazis dominaven ja el municipi a Dessau, i el 1932 Mies traslladà l’escola a Berlín. Quan Hitler arribà al poder, l’escola fou dissolta.

El 1937 Moholy-Nagy creà a Chicago el New Bauhaus. El 1961 fou inaugurat el Bauhaus/Archiv a Berlín, que reunia la documentació i els objectes del Bauhaus dispersos per tot el món després del seu tancament. Amb el nom de Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung (Arxiu Bauhaus/Museu del Disseny) s’inaugurà el 1979 a la mateixa ciutat l’edifici definitiu, projectat per Gropius. Posteriorment, el setembre del 2019, en ocasió del centenari de la creació del Bauhaus, fou inaugurat el Bauhaus Museum a Dessau, que acull la segona mostra més gran de material relacionat amb l’escola. L’edifici, de 3.500 m2 de superfície útil, és un projecte de l’estudi Addenda, amb seu a Barcelona.