bernat ermità

ermità
m
Carcinologia

bernat ermità

© Fototeca.cat

Nom donat a diferents espècies de crancs decàpodes de la secció dels anomurs, crustacis marins que solen protegir-se l’abdomen tou i sacciforme introduint-lo en la conquilla buida d’un mol·lusc gastròpode o en una esponja i es fixen a l’interior pels uropodis.

Sobre la conquilla se sol col·locar després una actínia, amb la qual viuen en règim de simbiosi mutualista, puix que el bernat ermità és defensat per l’actínia mitjançant les seves cèl·lules urticants, i aquesta és traslladada fàcilment i pot nodrir-se dels residus alimentaris del crustaci; passa semblantment quan el bernat ermità habita una esponja. Tots els bernats ermitans arrosseguen pertot arreu la conquilla o l’esponja, que abandonen solament per ocupar-ne una altra de més gran, a mesura que creixen.

Les espècies més comunes a la Mediterrània són: Pagurus arrosor , el bernat ermità més gros de les nostres costes, anomenat també xufanc , de colors vermells, quasi sempre simbiont de l’anemone del bernat ermità, o de l’esponja del bernat ermità; i Eupagurus prideauxi , que viu en simbiosi amb l’anemone comensal i diverses espècies afins. D’altres, com les espècies Dromia vulgaris, Dorippe lanata i Ethusa mascarone , bé que no són bernats ermitans en sentit estricte, empren el mateix sistema que aquests, si més no per a passar desapercebuts.