Bernie Ecclestone

Bernard Charles Ecclestone
(Bungay, Suffolk , 28 d’octubre de 1930)

Bernie Ecclestone (2012)

© Ryan Bayona

Nom amb què és conegut l’empresari i dirigent de l’automobilisme de competició Bernard Charles Ecclestone .

De família obrera, a setze anys començà a treballar com a operari de la xarxa de gas, feina que compaginà amb l'afició per les curses de cotxes i motos. Poc després d’acabar la Segona Guerra Mundial fundà una empresa de recanvis de motocicletes, i entre 1949-58, amb pocs èxits, fou pilot de competició. Posteriorment fou agent d’alguns pilots de Fórmula 1, entre els quals hi ha Jochen Rindt.

El 1972 adquirí l’equip Brabham, que dirigí fins el 1987, càrrec que li atorgà un lloc a l’Associació de Constructors de Fórmula 1, a través de la qual es dedicà a professionalitzar la categoria. Per mitjà de la venda de drets d’emissió de les curses per televisió, aconseguí un gran control de la Fórmula 1, i n'esdevingué el màxim dirigent a partir del 1978.

Considerat una de les primeres fortunes mundials, s’ha vist involucrat en diverses controvèrsies, com l’exempció de la publicitat del tabac a la Fórmula 1, desafiant el govern laborista britànic (1997), o unes declaracions del 2007 en què condicionà la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 a València al triomf del Partido Popular en les eleccions d’aquell any. L’any 2013 la fiscalia d’un tribunal alemany li atribuí un quantiós suborn a un directiu d’una entitat bancària pública, i encausat, a l'agost del 2014 pagà 100 milions de dòlars per evitar el judici. Al gener del 2017, després que el conglomerat de mitjans de comunicació nord-americà Liberty Media hagués adquirit la Fórmula 1, hi cessà en el càrrec de màxim executiu, en el qual fou rellevat pel fins aleshores vicepresident Chase Carey.