Biel Majoral

Gabriel Oliver i Oliver
(Algaida, Mallorca, 1950)

Nom amb què és conegut Gabriel Oliver i Oliver, cantautor, polític i filòleg.

Es llicencià el 1975 en filologia romànica, especialitat de filologia catalana, a la Universitat de Barcelona. Des del 1977 és professor de cultura popular i llengua catalana a l’Escola de Formació del Professorat de la Universitat de les Illes Balears. S’ha especialitzat en l’estudi de la cultura popular i ha publicat articles en diverses revistes.

Com a polític milità en el Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) durant els anys setanta, i passà posteriorment al Partit Socialista de Mallorca (PSM), partit pel qual fou elegit membre del Consell Insular de Mallorca i del Consell General Interinsular (1979-83). Fou també regidor, pel mateix partit, de l’Ajuntament d’Algaida entre el 1983 i el 1987. Posteriorment milità a Esquerra Republicana de Catalunya, partit pel qual fou candidat en les eleccions generals del 1993.

Com a cantant ha recuperat música i lletres populars mallorquines i ha escrit composicions pròpies que reflexionen sobre Mallorca i els Països Catalans. Ha col·laborat amb Maria del Mar Bonet en el disc Cançons de festa (1975) i ha creat el Grup Biel Majoral, amb Antoni Artigues i Delfí Mulet, amb el qual ha actuat arreu dels Països Catalans, i també a França, Gal·les o Suècia. Posteriorment ha publicat Vou veri vou (1997), que ha significat la represa de l’activitat de cantautor, Temps...temps...temps (2002), un treball amb textos escrits majoritàriament per autors d’Algaida i on la cançó que dona títol al disc està dedicada a Salvador Puig i Antich, i Cançons republicanes (2009), amb textos i poemes de P. Capellà, B. Bonet, M. Torres i J. Palau i Fabre. L’any 2018 protagonitzà al Teatre Principal d’Algaida un concert que repassava la seva trajectòria. L’any 2019 rebé la Creu de Sant Jordi.