black rot
*

m
Fitopatologia

Malura criptogàmica que afecta diverses espècies vegetals, però sobretot la vinya, en la qual és produïda pel fong Guignardia bidwelli .

Procedent dels EUA, hom suposa que fou importada amb ceps americans després de la invasió fil·loxèrica; apareix en vinyes del Penedès, del Baix Ebre, del sector d’Alcalà de Xivert i de la Plana. El black rot ataca tots els òrgans del cep, però amb més intensitat els grans de raïm, en els quals generalment es manifesta en forma de petites taques circulars, i acaba afectant la totalitat del gra. El black rot no ataca mai alhora tots els raïms d’un cep ni tots els grans d’un raïm, i afecta amb més intensitat uns ceps que d’altres. Hi són resistents l’aramon, el carinyena i el ciusant; per contra, el portuguès blau i el de Chasselas són fàcilment atacats; les temperatures baixes i la humitat són condicions favorables al desenvolupament del black rot . Les invasions són relativament lentes comparades amb les del míldiu i de l’oïdi. Els tractaments més eficaços són els preventius a base de brou bordelès (de 5 a 6 tractaments de mitjan abril als últims dies de juliol o primers d’agost).