blat de moro Bt

m
Agronomia

Blat de moro genèticament modificat al qual s’ha addicionat material genètic procedent del bacteri Bacillus thuringiensis (Bt) mitjançant tècniques de biologia molecular.

El B. thuringiensis es troba de forma espontània en el sòl. El material genètic d’interès d’aquest bacteri produeix una proteïna, anomenada Bt delta endotoxin , que resulta mortal per a les larves del taladre del blat de moro ( Ostrinia nubilabis ), una plaga important d’aquest conreu. Aquesta proteïna és força selectiva, de manera que no resulta perjudicial per a insectes d’altres ordres. El Bt ha estat disponible com a insecticida microbiològic des de la dècada del 1960, mentre que el blat de moro Bt s’introduí a partir dels anys noranta. La utilització del blat de moro Bt evita haver d’aplicar insecticides, però té com a inconvenient el cost més elevat de la llavor i que existeix un risc potencial que a mesura que augmenti la superfície de blat de moro Bt puguin aparèixer poblacions de taladre tolerants o resistents a la Bt delta endotoxin.