bota

f
Transports
Tecnologia

Botes de roure per a l’envelliment de vi

© Fototeca.cat-Corel

Recipient destinat a contenir líquids (generalment begudes alcohòliques).

Fet de fusta, més llarg que ample, de secció transversal circular o oval i més gran al ventre que a les testes, que és format per dogues encorbades a la superfície lateral i per dogues de fons a les bases, unides per 6 o 8 cèrcols de fusta o més generalment d’acer. Per a l’envelliment de begudes alcohòliques hom empra exclusivament botes de roure de dogues primes, i per al transport botes més resistents, també de roure o, especialment, de castanyer, més econòmiques. D’una manera general, i segons la capacitat i les característiques, les botes són anomenades barril (botall, barral, barraló, carretell, etc.) en tenir una cabuda de 7 a 150 litres, barrica, mig bocoi i pipa, de 200 a 500, i bocoi, tona i tonell, de 500 a 700 litres i fins i tot més. La distinció entre aquests tipus de bota, però, no és pas una cosa clara i ben establerta. D’una manera més concreta, i atenent als mercats on són destinades, a la procedència dels vins que han de contenir, etc, hom parla de botes portugueses, holandeses, bordeleses, etc.