cafeïna

teïna, C8H10N4O2, 1,3,7-trimetilxantina
f
Química
Farmàcia

Cafeïna

©

Alcaloide bicíclic trimetilat derivat de la xantina.

S'oxida ràpidament o es dimetila parcialment en poques hores. És isolat en forma de prismes hexagonals, que se sublimen a 178°C i es fonen a 238°C. No és soluble en aigua, però ho és en els dissolvents orgànics. Es troba en el cafè, que en conté un 1,5% del seu pes en sec, en les fulles de te (un 5%), en el mate i en la cola, de tots els quals pot ésser extret. L’obtenció sintètica té lloc per metilació directa de la xantina amb sulfat de dimetil. Hom l’obté industrialment com a subproducte de la preparació dels cafès descafeïnats. Estimula la secreció gàstrica i el sistema nerviós central i actua com a tònic cardíac i com a diürètic. A petites dosis produeix sensació de benestar i de vigor corporal. Augmenta la fluïdesa d’idees i la resistència a la fatiga intel·lectual, i acreix la irritabilitat i la contractilitat dels músculs voluntaris. Una dosi abusiva provoca cafeisme.