Els sistemes tradicionals de calefacció per combustió de llenya o carbó (llar de foc, escalfapanxes, estufes) han estat coneguts des de l’antiguitat. Més modernament, la calor necessària ha estat produïda cremant combustibles diversos, com carbó, petroli, butà, etc., per la transformació d’un corrent elèctric en calor en passar per una resistència (efecte Joule), i per la despresa de calor en certs canvis termodinàmics, com la condensació de vapor emprada a la bomba de calor.
En la calefacció central una font única de calor escalfa una caldera en la qual hi ha un fluid que, per unes canonades, és distribuït per les diferents peces a calefactar, en les quals la calor és cedida a l’aire per mitjà de radiadors, convectors o algun altre dispositiu, i torna al mateix punt de sortida per unes altres canonades, establint així un circuit tancat. Els fluids més emprats són l’aigua i el vapor d’aigua a pressió superior a l’atmosfèrica. La circulació de l’aigua és originada per mitjà d’una bomba intercalada a la canonada o per un termosifó, i la del vapor d’aigua, per la seva pressió a la caldera. A vegades el fluid emprat és l’aire, que és escalfat en una cambra de calefacció i conduït per uns conductes adequats a les peces a calefactar. En els sistemes de
Dispositiu en candela per distribuir l’aigua calenta des de baix
En alguns casos, en lloc de vapor, hom pot fer circular fluids que permetin el seu escalfament a altes temperatures (200°-300°C) sense grans augments de tensió de vapor. En la calefacció a l’aire lliure ha estat sovint emprada la calor radiada per un emissor de raigs infraroigs.