Carles Perelló i Secanell

(Tàrrega, Urgell, 30 de desembre de 1879 — Tàrrega, Urgell, 6 de setembre de 1922)

Carles Perelló i Secanell

© Escola Pia

Religiós escolapi, pintor.

Biografia 

Entrà a l’escola Pia, on vestí la sotana a Moià el 16 de setembre de 1894 i hi professà el 20 d’agost de 1894. Cursà els estudis eclesiàstics a les cases centrals d’Iratxe i de San Pedro de Cardeña. Rebé l’ordenació sacerdotal el 27 de febrer de 1904.

De salut malaltissa, fou destinat exclusivament a Tàrrega. Ensenyà tres cursos a primària, i després impartí les assignatures de cal·ligrafia, geografia, llatí i dibuix.

Molt volgut pels alumnes per la seva bonhomia i per la destresa cal·ligràfica i pictòrica, compartí també amb ells la passió pel futbol i passà hores, fins i tot de la nit, cosint les pilotes a fi que els alumnes poguessin jugar-hi.

Aficionat a la pintura, féu estudis a Olot per aprendre'n l’art. Moltes tardes festives sortia pels voltants de Tàrrega amb altres aficionats i els orientava en la tècnica de pintar. Deixà alguns quadres de paisatges. També féu decorats per a les obres de teatre escolars tant del col·legi de Tàrrega com per a altres institucions. La comunitat li encarregà decorar les parets de l’escala principal, tasca a la qual s’entregà plenament, però durant la realització de l’obra caigué de la bastida, fet que li provocà la mort. Acabà l’obra el senyor Magí Serés; però el 1936 tota l’escola fou enderrocada. 

L’ajuntament en ple assistí a l’enterrament del que consideraven un fill il·lustre de la ciutat. Al desembre del 1948, el municipi decidí donar el nom del pare Perelló a la plaça que havia estat abans el pati del col·legi. Per a commemorar el centenari de la fundació del col·legi es féu una exposició, celebrada del 2 al 10 de febrer del 1985, en la qual figuraren, entre d’altres, les pintures del pare Perelló.

Obres

Decorats per a les obres de teatre escolar amb lloc i data de representació:

  • Consultas ridículas. Escola Pia de Morella, març 1911.
  • El martes de Carnaval. Escola Pia de Morella, març 1911.
  • La mort de l’escolà, de Rafael Oliver. Escola Pia de Tàrrega, març 1911.
  • El seise, mártir de Zaragoza. Escola Pia d’Igualada, març 1911.

Bibliografia 

Baburés i Carreras, Josep (1986 ). Cent anys d’Escola Pia a Tàrrega. 1884-1984. Tàrrega: Impremta A. G. Camps, pàg. 106-108.

"Consueta”. Catalogus Religiosorum Scholarum Piarum Hispaniae et ultra maria qui pie in Domino obierunt.  Madrid: Imp. de San Antón, 1922, núm. XXIV.

Florensa i Parés, Joan. “Per a un futur diccionari d’artistes escolapis”. Escola Pia de Catalunya (Barcelona setembre 1988), núm. 311, pàg. 14-15.

Novell i Andreu, Ramon. “Evocación del P. Carlos. Nova Tàrrega (Tàrrega 27 desembre de 1947).

Ratés Brufau, Ester; Miquel García, Josep (1985). 100 anys de pintura a Tàrrega. Tàrrega: Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics, pàg. 13.