Carlos Slim Helú

(Mèxic, 28 de gener de 1940)

Carlos Slim Helú (2007)

© José Cruz/ABr - Agência Brasil

Empresari i financer mexicà.

Fill de pares d’origen libanès, estudià enginyeria a la Universidad Autónoma de México. A mitjan anys seixanta posseïa ja una considerable fortuna, però el seu ascens tingué lloc al principi de la dècada dels vuitanta quan, en un moment de crisi general a Llatinoamèrica, adquirí diverses grans empreses a baix preu que transformà i convertí en rendibles.

L’any 1990 fundà el conglomerat d’empreses Group Carso i adquirí Telmex, empresa pública de telefonia fixa mexicana privatitzada. Posteriorment creà la filial de Telmex, América Móvil (2000), una de les primeres empreses de telefonia mòbil que cobria sobretot el mercat llatinoamericà.

Al final de la dècada del 2000, expandí els seus negocis més enllà de Llatinoamèrica i adquirí participacions del grup bancari Citigroup i del diari The New York Times, del qual el 2015 esdevingué el primer accionista individual. Impulsa també iniciatives culturals, de desenvolupament i filantropia. L’any 2008, a través de la compra del 20% de les participacions de la societat financera Inbursa (creada per Slim el 1992) per part de la filial de l'antiga Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona ("La Caixa"), Criteria CaixaCorp, Slim esdevingué conseller d’aquesta darrera entitat, de la qual al maig del 2011 adquirí prop d’un milió de títols, poc abans de la seva conversió en banc. Arran de la reestructuració de "La Caixa", a mitjan del 2014, esdevingué membre del patronat de la Fundació Bancària “la Caixa”. Al desembre del 2014, amb l'adquisició del 25,64% de les participacions, es convertí en el primer accionista de Fomento de Construcciones y Contratas. Des de la segona meitat de la dècada del 2000 alterna amb Warren Buffet els tres primers llocs del món per la fortuna personal, valorada a finals del 2014 en més de 75 mil milions de dòlars.