Carolina del Nord

North Carolina (en)

Carolina del Nord Vista de les Smoky Mountains

Valerie (CC BY-NC-ND 2.0)

Estat del sud-est dels EUA.

La capital és Raleigh.

S’estén des del Blue Ridge (Apalatxes) fins al litoral atlàntic ocupant el piedmont i la plana costanera. La costa és baixa i sorrenca, amb aiguamolls i nombrosos cordons litorals. El clima és subtropical, amb una pluviositat anual mitjana superior als 1.000 mm i una temperatura mitjana d’uns 15°C. Hi neixen els rius Roanoke, Tar, Neuse i Cape Fear. Hi ha boscs abundants, especialment pinedes.

És un estat tradicionalment rural, bé que ciutats com Charlotte i Greensboro són un poderós focus d’atracció que tendeix a modificar aquesta relació. L’agricultura (tabac, cotó, blat de moro, cacauets, cereals i fruites) i l’explotació forestal són importants fonts d’ingressos, com també la pesca. Del subsol s’exploten els minerals no fèrrics per a la construcció, especialment els importants jaciments de mica de Spruce-Pine. Fins els anys seixanta la indústria es basà en l’elaboració dels derivats del sector primari: tèxtil, alimentària, de fabricació de pasta de paper i de cigarrets; posteriorment l’electrònica, la indústria química i la maquinària han pres el relleu com a sectors capdavanters.

L’estat fou fundat el 1729, en ésser dividit el territori de Carolina en les colònies de Carolina del Nord i Carolina del Sud. Lluità al costat dels confederats durant la guerra de Secessió (1861-65). Molt castigada per la recessió dels anys trenta, durant la Segona Guerra Mundial l’economia local es reactivà en bona part gràcies a la instal·lació d’una base militar (Fort Bragg) i del subministrament d’equipaments per a l’exèrcit.