caseïna

f
Bioquímica

Fosfoproteid d’un pes molecular entre 75 000 i 375 000, amfòter i de punt isoelèctric entre el pH 4,6 i el 4,7, que es troba a la llet, com un col·loide protector de l’albúmina, formant correntment caseïnats.

No es coagula a baixes temperatures, però sí per l’acció dels àcids o del ferment específic lab , que hom troba a l’estómac dels animals en període d’alletament. Gràcies al seu contingut, variat i equilibrat, d’aminoàcids essencials per a les necessitats humanes té una gran importància en el desenvolupament del nodrissó; sovint, a més, hom la pren com a proteïna de referència per determinar l’eficàcia nutritiva d’altres proteïnes. Constitueix les proteïnes del formatge. Endurida amb formaldehid dóna un material plàstic anomenat galalita. Per extrusió d’una solució alcalina de caseïna i enduriment posterior amb formaldehid hom obté una fibra que pot considerar-se com a llana artificial (lanital). És emprada també per a fabricar adhesius, aprestar teixits, recobrir paper i en l’acabament dels cuirs. En medicina és emprada en la immunoteràpia inespecífica a fi de mobilitzar les defenses de l’organisme en les malalties infeccioses estimulant la formació d’anticossos. Els seus hidrolitzats, que contenen molts aminoàcids, són molt usats en l’alimentació artificial per via parenteral. En pintura, la trempa de caseïna ha substituït a vegades la trempa a l’ou. Hom usa també la caseïna en forma de cola en restauració de frescs i retaules, o en forma d’emulsió per a preparar emprimacions i per a fer pastes pictòriques aquoses.